Vijeće ministara BiH sutra o povećanom prilivu migranata

Vijeće ministara BiH trebalo bi sutra razmatrati informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Vijeće ministara BiH trebalo bi sutra razmatrati informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH. 

Na dnevnom redu sjednice su i informacije o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava BiH u Hrvatskoj u vezi s rješavanjem imovinskopravnih odnosa na nekretninama u državnom vlasništvu, kao i o predmetima koje je vodilo i vodi Pravobranilaštvo BiH u pravnim stvarima zaštite imovine i prava BiH u Hrvatskoj, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pred ministrima će se naći i izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prva tri mjeseca ove godine i analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za prva tri mjeseca.

Bit će riječi o informaciji o rezultatima istraživanja javnog mnijenja "Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integracija u EU" provedenog u martu i aprilu.

Vijeće ministara BiH razmotrit će informaciju o dokumentima Evropske komisije i Komiteta Evropskog savjeta u funkciji procjene Programa ekonomskih reformi BiH za period 2018.-2020. godina - zajednički zaključci ekonomsko-fiskalnog dijaloga između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske; smjernice za programe ekonomskih reformi za period 2019.-2021., procjena Evropske komisije o programu ekonomskih reformi BiH za period 2018.-2020.

Na dnevnom redu sjednice je i nacrt sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije o izmjeni Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije koji se odnosi na "IPA Jadranski program prekogranične saradnje" u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (podijeljeno upravljanje).

Pred ministrima će se naći i prijedlog odluke o usvajanju godišnjeg programa za zaštitu potrošača u BiH za ovu godinu i informacija o načinu i provođenju adekvatne kontrole nad finansijskim sredstvima koje Vanjskotrgovinska komora BiH ostvaruje u vršenju javnih ovlaštenja.