Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o uvođenju 4G mreže, potpuna pokrivenost za pet godina

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo odluku o uvođenju 4G mreže. Na konferenciji za medije rečeno je da će naša zemlja u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina, a da će 60 posto naseljene teritorije biti pokriveno za godinu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da je usaglašeno da telekom operateri uplaćuju naknade u visini od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine, kao i za period trajanja dozvola. Kako kaže, budžet institucija BiH primit će po ovom osnovu 300,8 miliona KM, odnosno 23,7 miliona KM godišnje. 

Direktor RAK-a Predrag Kovač rekao je da će 4G mreža kod svih operatera biti uspostavljena u narednih pet godina te da su tri telekom operatera u našoj zemlji spremna za implementaciju ove mreže. Kako kaže, prvi put se ide s pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva.

Image

"BiH će u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina", kazao je Kovač. On je dodao da je uvjeren kako će telekom operateri za godinu "pokriti" 60 posto naseljene teritorije te da je rok produžen na pet godina radi pokrivanja kompletne teritorije. 

Zvizdić je rekao da je od Konkurencijskog vijeća BiH već zatražena informacija o stanju u ovoj oblasti kako bi se eventualno spriječio monopol. 

Državna izvršna vlast na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana.

Zvizdić je kazao da su telekom operateri u konačnici pristali da se sporazum o smanjenju cijena roaminga implementira od 1. jula 2019. godine te da je prijedlog sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana upućen Predsjedništvu BiH. 

"Potpisnik sporazuma u ime BiH bit će zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH na digitalnom samitu u Beogradu koji će biti održan 4. i 5. aprila 2019. godine", rekao je Zvizdić.

Kako kaže, cijene roaminga bit će smanjene u prvoj fazi za 80 posto, dok će 2021. one u potpunosti biti ukinute na Zapadnom Balkanu. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da će se nakon toga pristupiti regulisanju roaminga sa zemljama Evropske unije. 

Na pitanje o jučerašnjim dešavanjima u Višegradu, Zvizdić je rekao da je četnički pokret registrovan na nivou Republike Srpske i da postoji 16 takvih udruženja koja su registrovana kod nadležnih sudova u entitetu RS-a. 

On je poručio da će vlasti učiniti sve kako bi spriječile širenje nacionalne i vjerske mržnje na teritorij države BiH. Kako kaže, jučer nisu poslane poruke mira i tolerancije, već baš suprotno. 

"Takva udruženja trebaju biti zabranjena. To prije svega očekujemo od institucija RS-a", rekao je Zvizdić. 

Ocijenio je da je važno izvinjenje žrtvama i porodicama koje su prestrašene dešavanjima. 

"Moja poruka je da će država biti spremna zaštititi ih od necivilizacijiskih dešavanja i poruka koje su jučer poslane", kazao je Zvizdić.

Što se tiče principa na kojem će biti formiran novi saziv vlasti, Zvizdić je rekao da se ti principi usaglašavaju, a da će sastanak delegacija bit održan poslije službenog puta na koji idu članovi Predsjedništva BiH. 

On je ponovio kako MAP nije političko pitanje, već pitanje vladavine prava te da BiH ovaj put bira između vladavine zakona i anarhije. Kako kaže, usvajanje ANP-a predstavlja poštivanje zakona, ali da je i danas Prijedlog godišnjeg nacionalnog plana skinut s dnevnog reda na zahtjev ministara koji dolaze s teritorije manjeg bh. entiteta. 

Zvizdić je pozvao da se postigne konačan dogovor kako bi se napokon utvrdio datum početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.