Vijeće ministara ispunilo višegodišnju Dodikovu želju

.

Skoro 70 miliona maraka za kupovinu zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci odobrilo je Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici. Zgrada je na listi želja SNSD-a već nekoliko godina, a potreban novac odobren, slučajno ili ne, samo dan nakon sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou.

Istovremeno, najavljeni reformski zakoni, onaj o sudovima i sprečavanju sukoba interesa, skinuti su sa dnevnog reda. Umjesto rasprave, dogovoreno je dodatno usaglašavanje zakona. Dakle, ponovo mnogo priče bez rezultata, barem onih u korist države i građana.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobit će novu zgradu u Banjoj Luci. Izdvajanjem novca Vijeće ministara BiH je počelo proceduru. Višegodišnja je to želja SNSD-a, a prvi korak vladajuće koalicije nakon zajedničkog sastanka.

Zahtjev koji godinam nije uvažen, sada, preko noći, iako neplanirano, uvršten je na dnevni red. Nakon podjele novca, u Vijeću ministara BiH ni riječi o reformskim zakonima. Iako je najavljeno, skinuti su sa dnevnog reda. Nacrt zakona o sudovima i Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa ponovo na čekanju. Ovog puta opravdanje je dodatno usaglašavanje.

Košarac opravdava

„Svi ti zakoni, pa i zakoni o sudovima, ostat će u domenu novoformiranih radnih grupa za vladavinu prava i pravosuđa na temelju dogovora lidera. Ja vjerujem da ćemo u tom roku imati usaglašene zakonske propise, kako bismo ušli u raspravu, kako u Vijeću ministara BiH tako i u PSBiH krajem augusta“, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Ono što Košarac sada pravda čekanjem usaglašenog teksta, dva dana uoči sjednice jasno je negirao. Za navedene zakone nije bilo saglasnosti, a Košarac je nedvosmisleno poručio da reformskih zakona bez konsultacije s predstavnicima RS-a, u Vijeću ministara BiH, neće ni biti. Ukoliko, pak, do usaglašenosti ovog nacrta i samog usvajanja dođe, moglo bi doći i do većih problema u bh. pravosuđu.

„S obzirom na to da se određena krivična djela specificiraju na način – ono što je bila primjedba – da, recimo, djela krupne korupcije koja se zavrsavaju u granicama entiteta, trebaju i suditi u granicama entiteta. Vidjet ćemo kakve će to rezultate polučiti“, objašnjava advokat Vlado Adamović.

Rezultati bi mogli dovesti do toga da Tužilaštvo BiH i Sud BiH neće biti nadležni za procesiranje krivičnih djela korupcije koja su počinjena samo u jednom entitetu. Ukratko, smanjila bi se nadležnost državnog pravosuđa. U međuvremenu, dok su reformski zakoni na čekanju, blokirani su i prijedlozi iz Ministarstva finansija i trezora BiH. Uslov je to SNSD-a za imenovanje Srđana Amidžića na vodeću poziciju tog ministarstva.