Vijećnica u bojama Evrope: Sarajevo je živi simbol pobjede nad fašizmom

Vijećnica
Sarajevska Vijećnica večeras je obasjana bojama zastave Evropske unije povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope u kojoj je on poražen prije 75. godina. Na jednom njenom krilu se nalazi zastava BiH, a na drugom EU.

Osim što Vijećnica večeras sjaji u bojama zastave Evropske unije kako bi se ovaj značajan historijski datum obilježio, taj sarajevski i svjetski simbol susreta civilizacija je upravo prije šest godina, tačnije, 9. maja 2014. godine ponovo otvorena.

Nakon 18. godina koliko je trajala obnova, sarajevska Vijećnica je tada ponovo rođena, nakon što je tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine više puta granatirana, a na kraju i spaljena.

Bosna i Hercegovina kao i njen glavni grad su duboko povezani sa Danom pobjede nad fašizmom i Danom Evrope. Upravo je Sarajevo pretrpjelo okupaciju 1941. godine kada su ga bombardovali pripadnici Wehrmachta, da bi ga 1945. godine jugoslovenske partizanske jedinice osobodile 1945. godine.

Zbog toga, datumi poput 9. maja kada se slavi pobjeda nad fašizmom su veoma značajni za ovaj grad, ali i sve one zemlje Evrope koje slave ljudske i istinske vrijednosti.

75 godina kasnije ovaj datum je duboko urezan u historiji naše zemlje. Svima je jasno da fašizam nikada i nigdje nije u potpunosti iskorijenjen i da je borba protiv njega svakodnevna i teška.

Sarajevo večeras šalje poruku solidarnosti i suživota kako se nikada ne bi zaboravili fašistički zločini, ali kako bi se i dalje radilo na uvažavanju i poštovanju drugog i drugačijeg.

Osim Sarajeva, i Mostar se pridružio obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom te je večeras simbol ovog grada, Stari Most, osvijetljen u bojama zastave Evropske unije uz koju također stoji i zastava naše države.

I Stari Most je srušen tokom agresije na BiH 1993. godine, a koji je 2004. godine obnovljen. Sada se pod zaštitom UNESCO-a nalazi ovaj simbol grada na Neretvi.