Vinko Puljić: Primjena Dejtona na štetu najmanje brojnih

Članovi Biskupske konferencije BiH počeli su danas u Sarajevu redovno zasjedanja pod predsjedanjem nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića, koji je ukazao na društvenopolitičko stanje u BiH i posebno katolika u njoj, kao i sprovođenje nepravednih zakona i selektivan pristup primjeni Dejtona "na štetu onih koji su najmanje brojni".

Kardinal Puljić rekao je da, uprkos brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, vlast u BiH nije zainteresovana za rješavanje pitanja denacionalizacije i vraćanja imovine koja se uništava ili preprodaje i prepisuje na druge vlasnike, javlja Katolička tiskovna agencija.

On je naveo da ni većina medija nije zainteresovana za to pitanje, kao ni za ostala koja su neriješena, poput diskriminacije u vezi sa zdravstvenim i penzionim osiguranjem. U prijepodnevnim časovima prvog dana sa biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH Luiđi Pezuto.

U ime Hrvatske biskupske konferencije /HBK/ na konferenciji je govorio biskup Uzinić koji je izrazio podršku biskupa HBK nastojanjima i težnjama za uspostavljanjem pravednijih i boljih odnosa na društveno¬političkom nivou, kako bi se zagarantovala prava svih naroda u BiH, pa tako i hrvatskog.

Zasjedanje Biskupske konferencije BiH završiće se konferencijom za novinare u sutra u 12.00 časova u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, na kojoj će govori kardinal Puljić i vojni biskup u BiH Tomo Vukšić.