Više njemačkih regija uvodi strože mjere

.

STROŽE mjere protiv koronavirusa stupile su na snagu u njemačkoj južnoj saveznoj zemlji Bavarskoj u nedjelju dok raste broj zaraženih i povećava se stopa popunjenosti kreveta na intenzivnoj njezi.

Samo oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli covid i oni s negativnim PCR testom sada će imati pristup javnim mjestima u zatvorenom prostoru poput restorana. Brzi antigenski test više nije dovoljan.

Na većini mjesta sada se traže učinkovitije maske FFP2.

U regijama gdje je broj novih zaraza i pacijenata na odjelima intenzivne njege posebice visok primjenjuju se čak i stroža pravila.

Gledajući isključivo prosječne brojeve zaraženih, Bavarska je treća najteže pogođena država nakon Saske i Tiringije, a brojevi brzo rastu.

Institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti objavio je sedmodnevnu stopu incidencije u cijeloj zemlji - broj novih infekcija na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana - koja je sada 183.7.

U Saskoj je bila 415.8, u Tiringiji 406, a u Bavarskoj 284.

No situacija na odjelima intenzivne njege je odlučujući čimbenik za pooštravanje mjera u  Bavarskoj. U subotu su 552 pacijenta oboljela od covida-19 bila na intenzivnoj njezi. 

Oštrije mjere pogađaju necijepljene

U Baden-Württembergu već su prošli tjedan na snagu stupila stroža pravila jer je ta pokrajina došla do granice nakon koje poseže za strožim mjerama.

A granica je kada je dva radna dana zaredom na odjelima intenzivne njege zauzeto 250 kreveta pacijentima oboljelim od korone ili kada u roku od pet dana osam osoba na 100.000 stanovnika sa simptomima covida-19 bude primljeno u bolnice.

Pooštrene mjere pogađaju prije svih osobe koje se do sada nisu cijepile. Izuzimaju se osobe koje se ne smiju cijepiti iz zdravstvenih razloga.

No takozvano 3G pravilo (cijepljeni, izliječeni i testirani) i dalje važi prilikom posjete kulturnim i drugim manifestacijama. Osobe koje nisu cijepljene ili nemaju potvrdu da su preboljele koronu moraju priložiti negativan PCR test, koji je pak znatno skuplji od brzog testa. Brzi antigenski test u Njemačkoj košta od 13 do 60 eura, a PCR test od 60 do čak 200 eura. Cijena varira s obzirom na to koliko brzo su osobi koja se testira potrebni rezultati testa.

Odlazak u kino ili na bazen također je za necijepljene moguće samo s PCR testom. Osim toga za njih važi ponovno ograničenje kontakta. Tako se članovi jednog domaćinstva mogu sastati s još maksimalno pet drugih osoba. Izuzimaju se djeca i mladi do 17 godina, cijepljeni, osobe koje su preboljele koronu ili oni koji se ne smiju cijepiti.