Alarmantno: "Više od 20 posto od ukupne populacije Bišćana su migranti"

Nakon što su jučer izmješteni iz Bihaća, migranti odbijaju boraviti na lokalitetu bivše deponije. Nezadovoljni novom lokacijom, Vučjakom, krenuli su kroz šume da se vraćaju u Bihać. Na Gradskom trgu u Bihaću građani iz USK su za sutra najavili proteste. Kako kažu, žele izraziti svoje nezadovoljstvo, jer se mjesecima ne osjećaju sigurno na ulicama grada, a migranata je sve više.

''Ovdje je jako teško. Temperatura dostiže i do 35, 37 stepeni. Jako je vruće. Imamo problema sa vodom, imamo problema sa hranom. Policija nam je preblizu'', kazao je jedan migrant.

Iz MUP-a USK kažu da je migrantima obezbjeđena hrana, voda i da je, nakon jučerašnjih lakših povreda četvorice policajaca, i jutrošnje nervoze, ali i nezadovoljstva među migrantima, situacija sada pod kontrolom.

''Prvi dan smo imali određenih otpora od samih migranata, tako da su naša četiri policijska službenika lakše povrijeđena. Čak je jedan migrant ugrizao jednog policijskog službenika. Trenutna situacija je da smo jutros imali 60 novih migranata koji su došli Talgo vozom i bilo je negodovanja, napuštanja Vučjaka. Međutim, naše policijske snage su vratile sve te migrante. Danas tokom dana nemamo nikakvih problema'', izjavio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Na 500 migranata, 20-ak je policajaca. Dobili su pojačanje, ali, kažu, ipak ih je premalo. Tokom noći, u racijama provjeravali su gdje migranti ilegalno borave. Tražili su i po privatnim kućama koje su već jučer zapečatili. Samo u jednoj takvoj boravilo je 150 migranata, koji su, želeći da napuste Vučjak, bježali kroz šumu nazad u Bihać.

''Bilo je pokušaja vraćanja nazad migranata u Bihać, ali mi smo presjekli te grupe i ponovo ih vratili na Vučjak'', dodao je Kljajić.

Iz USK i dalje apeluju na pomoć nadležnih.

''Godinu i po dana niko nam nije pomogao. Mi smo zadnjih 10 dana bukvalno pregaženi ovdje. U Bihaću su više od 20 posto od ukupne populacije Bišćana migranti. Mi smo poduzeli mjere u skladu sa odlukom Gradskoga vijeća da se migranti izmjeste iz centra grada na Vučjak. Mi gore radimo ono što možemo da uradimo vlastitim resursima i čekamo da se nadležne i organizacije i institucije konačno uključe i počnu to rješavati", istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Već neko vrijeme, alarmantna je situacija u Krajini. Građani Bihaća traže da im se vrati njihov mir, život.

Prema procjenama, na prostoru USK, ima oko 8.000 migranata. U odnosu na prošlu godinu broj ilegalnih ulazaka u zemlju porastao je za čak 150 posto.