Više od 280 tijela ekshumirano iz masovne grobnice u bolnici u Khan Younisu u Gazi

H

Zdravstveni radnici ekshumirali su najmanje 283 tijela iz masovne grobnice u bolnici Nasser u južnom gradu Khan Younisu, objavila je u ponedjeljak agencija za civilnu odbranu Gaze, javlja Anadolija.

- Ekipe civilne odbrane ekshumirale su još 73 tijela iz masovne grobnice, čime je ukupan broj od subote porastao na 283 - navela je agencija.

Istakli su da su ekipe civilne zaštite i dalje na terenu i traže još tijela u grobnici.

Masovna grobnica pronađena je u dvorištu bolnice u subotu nakon što se izraelska vojska povukla iz grada 7. aprila nakon kopnene ofanzive koja je trajala četiri mjeseca.

Prema Ismailu al-Thawabtehu iz ureda za medije vlade Gaze, oko 700 ljudi je nestalo od povlačenja izraelske vojske iz grada.

- Vjerujemo da se stotine tijela i dalje vode kao nestali nakon što su pogubljena od strane izraelske okupacije i pokopana u masovne grobnice - rekao je za Anadoliju.

Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.151.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.