Više stotina demobilisanih boraca ispred Parlamenta FBiH, policija osigurava objekat

Više od 200 demobilisanih boraca okupilo se danas ispred zgrade Parlamenta FBiH uoči sjednice Doma naroda na čijem dnevnom redu se nalazi Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Policija je prethodne noći ogradila ovaj prostor. Kako je vidljivo, ispred zgrade su velike mjere osiguranja. Na ovom dijelu ulice Hamdije Kreševljakovića u centru Sarajeva obustavljen je saobraćaj.

Podsjetimo, borci su 10. jula dok je zasjedao Predstavnički dom koji je usvojio navedeni zakon, blokirali cestu, ali i zgradu Parlamenta, te je u jednom momentu došlo do pojedinačnog incidenta odnosno naguravanja s policijom.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH tada je nakon cjelodnevne rasprave usvojio Zakon o pravima demobilisanih boraca i pravima njihovih porodica sa uloženim amandmanima.

Ključni zahtjevi boraca odnosili su se na isplatu boračkog dodatka, objavu registra boraca te regulisanje finansiranja boračkih udruženja. Svi zahtjevi, osim finansiranja boračkih udruženja su prihvaćeni te slijedi daljnja procedura i upućivanje Zakona u Dom naroda.