Više upisane djece u Matične knjige rođenih u inostranstvu nego u Bosni i Hercegovini.

.
Kada je u pitanju rad Matičnih ureda u Cazinu, pretežno se sumiranje odnosi na rođenje djece, zaključenje brakova i broju umrlih u 2022. godini.

Nakon sumiranih podataka za proteklu godinu, zaključno sa 31.12.2022. godine, u Cazinu je zaključeno 490 brakova, a u odnosu na 2021. godinu, stotinu brakova manje.

U Matične knjige rođenih je upisano 662 djece, nešto manje u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo upisano 705. Posebno se vidi razlika u broju upisanih umrlih osoba, u odnosu na 2021. godinu koju je obilježio COVID – 19, kada je bilo 623 na spisku, dok je ’22. godine umrla 551 osoba. Smirivanjem pandemije, smanjio se i broj umrlih u Cazinu.

Kada je u pitanju upis novorođene djece, stanje nije zadovoljavajuće. Više djece se rodi u inostranstvu nego u BiH, čak 52,4 %. Broj stanovnika je taj koji diktira broj usluga Matičnih ureda i Uprave Grada, a godišnje bude zabilježeno oko 65 000 posjeta u Urede u svim mjesnim zajednicama.

Pored ovjera i izdavanja izvoda iz Matičnih knjiga, značajan broj Cazinjana se i u 2022. godini javljao u Centar za pružanje usluga Grada Cazina i zbog ostvarenja novčanih poticaja u poljoprivredi, ali i brojnih drugih obaveza koje se tiču resornih ministarstava ili drugih institucija i ustanova s viših nivoa.

U Cazinu postoji 10 Matičnih ureda i bez zastoja se obavljaju svi poslovi, ističe Hasan Salkić, šef Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Grada Cazina.