fbpx Višemilionski troškovi saobraćajnih nesreća svake godine u BiH

Višemilionski troškovi saobraćajnih nesreća svake godine u BiH

Home

Višemilionski troškovi saobraćajnih nesreća svake godine u BiH


Na sigurnosti saobraćaja u BiH i dalje se mora mnogo raditi, smatraju stručnjaci, budući da se svake godine dese stotine saobraćajnih nesreća od kojih neke i sa najtežim, smrtnim posljedicama, dok su troškovi štete na imovini višemilionski.

Stoga, država BiH sa svojim entitetima još mora uložiti mnogo u autoceste kao i magistralne puteve.

Kako su istakli iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS-a, u ovom entitetu svake godine se realizuje oko 10 preventivnih aktivnosti i obilježavaju 4 međunarodna događaja posvećena unapređenju bezbjednosti saobraćaja.

Pored toga, organizuju brojne obuke, ali i predstave za djecu.

“U narednom periodu najviše aktivnosti treba usmjeriti na provjeru sigurnosti saobraćaja postojeće putne mreže. U 2016. godini na našim putevima  se dogodilo 121 nezgoda sa poginulim licima u kojim je stradalo 130 lica što je smanjenje u odnosu na 2015. godinu za 13,4%.

Udio poginulih pješaka je 23 odnosno 17,7 %”, istakli su iz ove agencije.

Troškovi saobraćajnih nesreća u RS-u na godišnjoj razini iznose čak 172 miliona KM, što također dovoljno govori o potrebi dodatnog ulaganja u sigurnost saobraćaja.

U razvijenim zemljama EU i svijeta, obezbijeđen je održiv sistem finansiranja i ulaganja u bezbjednost saobraćaja.

Međutim, iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS-a navode da pored obezbjeđenog novca neophodna je voljnost plaćanja i ulaganja u sigurnost saobraćaja.

Saradnja na entitetskom i državnom nivou su na dobrom  nivou ali prostora za unapređenje uvijek postoji.

“Saradnju je moguće proširiti u dijelu razmjene iskustava i uspješnih praksi. Što se tiče saradnje sa regionalnim centrima sigurnosti saobraćaja, ona je na vrlo visokom nivou. Kroz niz aktivnosti na godišnjem nivou, ostvaruje se uspješna saradnja sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije, Agencijom za varnost prometa Slovenije, kao i sa naučnom javnošću u regionu: Univerzitetom u Beogradu, Saobraćajnim fakultetom, Univerzitetom u Ljubljani, Građevinskim fakultetom i nevladinim sektorom: ‘La Prévention Routière Internationale’ i ‘Še vedno vozim-vendar ne hodim’ Slovenija”, zaključili su iz iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Objavio: Wed, 12/04/2017 - 07:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top