Višenagrađivana predstava „Identitluk“ u oktobru gostuje u Cazinu, Bihaću, Prijedoru i Banjaluci

Jjj

Nakon višemjesečne pauze uzrokovane globalnom pandemijom, ekipa predstave Identitluk se vratila na „daske koje život znače“ - i to u velikom stilu.

Nakon veoma uspješnog gostovanja na 39. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu, gdje je Identitluk osvojio nagradu publike za najbolju predstavu i nagradu za kolektivnu glumačku igru, zaslužena priznanja uručena su i na festivalu Mostarska Liska - Grand Prix i nagrada za najbolju glumicu festivala, Ajlu Hamzić, kao i nagrada za najboljeg glumca večeri, Dražena Pavlovića.

„Ovo je jedna od onih predstava koje se mogu pogledati više puta, što su mnogi ljudi u publici posvjedočili. Taj podatak govori o tome koliko je ova predstava pogodila trenutak u vremenu i u našim egzistencijama da teatarskim sredstvima doprinese raspetljavanju rasprava koje prečesto na pogrešan način vode pogrešni ljudi. Svi elementi ove posebne predstave skladno sviraju terapijsku muziku zajedništva i, sudeći po reakcijama publike, nailaze na podršku i prepoznavanje, ali i svima nama potrebni iscjeljujući smijeh“, navodi se u obrazloženju festivalskog žirija koji je dodijelio nagrade.

Bosanskohercegovačka turneja, koja je bila započeta u februaru, nastavlja se u oktobru kada Identitluk gostuje u Cazinu (04.10.), Bihaću, (05.10.), Prijedoru (06.10.) i Banjaluci (07.10.).

Identitluk je koprodukcijski projekat mostarskih teatarskih kuća Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog pozorišta i Studija za izvedbene umjetnosti, nastao po motivima knjige Amina Maaloufa „U ime identiteta“ i pod redateljskom palicom Tanje MiletićOručević. Pokrovitelj projekta je BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).