Brojni vjernici 27. noć ramazana proveli uz mevlud i zikr u Aladža džamiji

Dvadeset sedmu noć ramazana brojni vjernici proveli su u obnovljenoj Aladža džamiji u Foči, gdje je održana centralna manifestacija povodom Lejletu-l-kadr za područje Muftijstva goraždanskog.

Uz zajednički iftar i molitvu u najodabranijoj noći za muslimane u kojoj se upućuju posebne dove i želje priređen je i poseban program, mevlud i zikr, a vjernici su dočekali sehur u prelijepoj Šarenoj džamiji, slijedeći kur'anski ajet koji kaže da je u mubarek noći Lejletu-l-kadr spas sve dok zora ne svane.

Vjernicima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Foča Miralem ef. Hodžić, dok je o značaju 27. noći, mjesecu posta i ibadeta i njegovim vrijednostima govorio direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Ferid ef. Dautović.

Obnovljena fočanska ljepotica, otvorena uoči ramazana, zauzela je centralno mjesto u svetom mjesecu muslimana s područja Muftijstva goraždanskog, ali i šire. Brojni vjernici iz BiH, ali van njenih granica svakodnevno prisustvuju dnevnim namazima, a posebno iftarima i teravijama koji se organiziraju u kompleksu Aladža džamije, prenosi Avaz.ba.

Dodjelom nagrada za literarne radove „Moj džemat“ na području Muftijstva goraždanskog počela je i tradicionalna manifestacija u znak sjećanja na jednog od najistaknutijih muslimanskih intelektualaca „Dani Husein ef. Đoza“, u okviru koje će večeras biti organiziran iftar u mjestu Turska ravan.