Vlada FBiH dala koncesiju Tibri Pacific da gradi mini hidroelektranu na rijeci Bosni

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o pristupanju postupku dodjele koncesije za izgradnju HE Begov Han 9,8 MW, na rijeci Bosni u općini Žepče.

Postupak za dodjelu koncesije za izgradnju ovog hidroenergetskog objekta provodi se po osnovu samoinicijativne ponude ponudača privrednog društva "Dvorac energije" d.o.o. Kiseljak, u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Sastavni dio ove odluke je Odluka Općinskog vijeća Žepča kojom je data saglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju ovog hidroenergetskog objekta, prenosi radiosarajevo.ba

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je ovlašteno da, u svojstvu koncesora, vodi pregovore i postupak dodjele koncesije.

Vlasnik “Tibra-Pacifica” je Tihomir Brajković, jedan od najimućnijih ljudi u BiH, poznat po gradnji velikog broja stambenih zgrada u Sarajevu.

Osim toga, Brajković će, kako su nedavno pisali hrvatski mediji, na glavici Babina kuka iznad hotela More u Dubrovniku graditi šest vila.

Inače, kako su mediji nedavno izvijestili, Sud Bosne i Hercegovine je 25. marta 2019. potvrdio optužnicu u predmetu “Tihomir Brajković” koja optuženog tereti da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).