Vlada FBiH direktoru Agencije za nadzor osiguranja nije odobrila iznos plaće

Agencija za nadzor osiguranja FBiH je u finansijskim izvještajima za 2017. godinu na poziciji plata i ostalih primanja zaposlenih iskazala jednokratnu nagradu u bruto iznosu od 112.397 KM, kao i naknade po osnovu toplog obroka u neto iznosu od 90.336 KM i regres za godišnji odmor u neto iznosu od 21.971 KM, što nije obrazloženo u finansijskim izvještajima, naveli su federalni revizori.

"Obavljenom revizijom smo utvrdili da je u 2017. godini na osnovu odluke direktora (Dinko Musulin) isplaćena jednokratna nagrada uz redovnu platu za septembar 2017. godine. Po navedenom osnovu Agencija je u 2017. godini na poziciji plata zaposlenih iskazala dodatni trošak u ukupnom iznosu od 112.397 KM. U obrazloženju odluke navedeno je da se svakom radniku utvrđuje naknada po osnovu efikasno izvršenih poslova i ostvarenih ušteda za period od 1. januara do 30. septembra 2017. godine. S obzirom na to da je nagrada isplaćena uz platu za mjesec septembar te da finansijski rezultat Agencije za nadzor osiguranja FBiH za 2017. poslovnu godinu nije bio konačan i završen, ne može se potvrditi osnov opravdanosti isplate navedenih naknada uposlenicima agencije", kaže se u izvještaju Ureda za reviziju federalnih institucija FBiH.

Također, kako navode, nisu prezentirani ni dokazi o efikasno izvršenim rezultatima i ostvarenim uštedama, kako se navodi u odluci direktora.

"Isplata jednokratne nagrade nije u dovoljnoj mjeri obrazložena u Bilješkama uz finansijske izvještaje. Direktoru pripada mjesečna neto plata u visini pet prosječnih mjesečnih neto plata isplaćenih u Federaciji u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku. U skladu s ugovorom direktor ima pravo na ostale novčane naknade u skladu s Pravilnikom o radu. Obavljenom revizijom smo konstatovali da za utvrđenu platu direktora, iako je trebalo, nije dobivena saglasnost premijera Vlade FBiH, što nije u skladu sa članom 6. stav 3. Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH", naveli su revizori.

Kako su naveli, za usluge sistematskog zdravstvenog pregleda uposlenika u toku 2017. godine ukupno je iskazano 16.560 KM. Potpisanim ugovorom s poliklinikom Sunce – Agram Sarajevo utvrđena je cijena sistematskog pregleda za 24 uposlenika u iznosu od 690 KM po osobi. Imajući u vidu visinu iskazanog rashoda po osnovu sistematskog pregleda zaposlenih, postavlja se pitanje opravdanosti zaključivanja ugovora s privatnom zdravstvenom ustanovom za širok spektar zdravstvenih usluga, koje pravo nije utvrđeno u internim aktima agencije", naveli su revizori.

Troškovi plata i ostalih primanja zaposlenih iskazani su u iznosu od 1.693.454 KM, a oni su u odnosu na prethodnu godinu veći za 172.244 KM, kaže se u izvještaju Ureda za reviziju FBiH.

Najviša neto plata u Agenciji za nadzor osiguranja, u uzorkovanim mjesecima, isplaćena je u iznosu od 5.157 KM, a najniža u iznosu 1.530 KM. Prosječno utvrđena neto plata u 2017. godini iznosila je 2.756 KM.