Vlada FBiH na dnevni red uvrstila smjenu direktora "Elektroprivrede BiH" Admira Andelije

irektor
Očekuje se da će biti pokrenuta i procedura smjene direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinka Jakića

 

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH je tačka prema kojoj bi Vlada trebala dati saglasnost Nadzornom odboru Elektroprivrede za smjenu direktora Admira Andelije.

 

 

Osim toga, očekuje se da će biti pokrenuta i procedura smjene direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinka Jakića.

Podsjećamo, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH uputio je jutros Vladi Federacije BiH zahtjev za hitnu smjenu Uprave JP „Elektroprivreda BiH“.

- Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH smatra da hitna smjena Uprave JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. – Sarajevo može proizvesti puno manju štetu od svega što aktuelno rukovodstvo JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. – Sarajevo može proizvesti u narednim danima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna – navodi se u zahtjevu upućenom Vladi FBiH.

 

Podsjećamo, situacija je kulminirala nakon što rudari RMU „Zenica“ nisu dobili plaću za juni i topli obrok za maj. Oni su dva dana proveli u jami Raspotočje, a nakon toga je Vlada FBiH tražila od "Elektroprivrede" isplatu sredstava, što su oni odbili. 

Nakon toga su organizirani protesti ispred zgrade "Elektroprivrede BiH", ali niko od direktora se nije obratio rudarima.