Vlada FBiH neće donositi mjere za nevakcinisane osobe

.
Danas se održava redovna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercrgovine na kojoj će se, između ostalog, razgovarati o mogućim restriktivnim mjerama za nevakcinisane osobe u FBiH kao i o epidemiološkoj situaciji na prostoru Federacije.

 

Kako saznaje GPMaljevac.COM, Vlada Federacije BiH neće donijeti Odluku o uvođenju mjera za osobe koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa s kojom bi se, prema pisanju GPMaljevac.COM portala, zatvorila mnoga vrata državnih institucija. Vlada FiH na današnjoj sjednici razmatrat će o trenutnoj epodemiološkoj situaciji i mogućim potezima ukoliko se broj inficiranih naglo poveća.

Vrlo moguća mjera o kojoj bi Vlada FBiH danas mogla razgovarati su zatvoreni prostori gdje se okuplja veliki broj gostiju, poput ugostiteljskih objekata. Naime, prema Mađarskom modelu, Vlada FBiH mogla bi donijeti Odluku za one koji se odluče da u njihov zatvoreni prostori mogu ulaziti samo cjepljeni, testirani ili oporavljeni od koronavirusa. Tako bi se dosadašnji broj od 50 osoba u zatvorenim prostorima, uz jedno od 3G pravila, povećao na broj od 100 osoba u zatvorenim prostorima.

Što se tiče ostalih mjera, zanimljivo je da bi se učenici nakon dugo vremena mogli vratiti u školske klupe o čemu bi naknadno odlučivao svaki Kanton zasebno.