Vlada Kanade podržava bh. zajednicu: To dugujemo žrtvama i preživjelima genocida u BiH

kanada

Kao država, pridružujemo se bosanskoj zajednici u Kanadi i širom svijeta da oplakujemo ovaj besmisleni gubitak života, poručio je ministar Hussen povodom 27. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

Ministar za stanovanje i raznolikost i inkluziju u Vladi Kanade, član Parlamenta Kanade i jedan od najuticajnijih kanadskih advokata Ahmed Hussen, u ime Vlade izdao je saopćenje povodom 27. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

U saopćenju koje je dostavio Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ministar podržava napore bosanskohercegovačke zajednice i IGK u borbi za istinu, pravdu i kulturu sjećanja za srebrenički genocid.

"Na Dan sjećanja na Srebrenicu, Vlada Kanade se prisjeća žrtava i odaje počast porodicama koje su zauvijek promijenjene u stravičnom genocidu koji se dogodio u Bosni i Hercegovini. U julu 1995. godine, više od 8.000 bosanskih muškaraca i dječaka je sistematski ubijeno u Srebrenici. Uskraćena im je mogućnost da žive punim životom zbog mržnje i diskriminacije. Kao država, pridružujemo se bosanskoj zajednici u Kanadi i širom svijeta da oplakujemo ovaj besmisleni gubitak života. Djela genocida počinju ciljanjem i dehumanizacijom grupa ljudi. Prisjećajući se boli iz prošlosti i učeći iz njenih lekcija, možemo zajednički raditi na tome da se ove užasne tragedije više nikada ne ponove. U ovim nesigurnim vremenima, ponovo potvrdimo našu posvećenost zaštiti osnovnih ljudskih prava i dostojanstva svih u Kanadi i širom svijeta. To dugujemo žrtvama i preživjelima genocida u Bosni i Hercegovini, te generacijama koje dolaze."

Direktor IGK Emir Ramić se zahvalio ministru Ahmedu Hussenu i Vladi Kanade.