Vlada USK bez pogleda na kalendar i sat: Radi se za građane bez obzira na trajanje

Iako je nastavak konstituirajuće sjednice kantonalne skupštine bio najavljen do kraja prošle sedmice još nema zvaničnih informacija da li je finaliziran koalicijski sporazum koji će dati jasnu sliku o tome ko će biti na kojim pozicijama u vlasti. Što se tiče izvršne, ranije su nam potvrdili da bi Mustafa Ružnić ostao na poziciji premijera dok su o raspodjeli ministarstava, kantonalnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač Skupština bili oprezni i nisu htjeli javno govoriti. U međuvremenu Vlada radi u korist građana bez obzira koliko će njihov mandat trajati, ističe premijer.

Iako premijer Kantona Mustafa Ružnić očekuje neslaganja u donošenju određenih odluka na relaciji Skupština – Vlada, nada se da će to politika znati prevazići.

A da će tako i biti potvrdilo se, za sada, kroz Zavod zdravstvenog osiguranja i Unsko-sanske šume. Njihovi direktori smijenjeni su, tvrdi, ne zbog ustaljene prakse nove vlasti nego zbog negativnog poslovanja i sumnje na nezakonite radnje kojima se sada bavi Tužilaštvo. Kroz razgovor premijer ističe da Kantonalni budžet pod hitno treba sanaciju. S obzirom da se bliži kraj godine, Ministarstvo finansija pripremilo je Nacrt Budžeta za 2019. a kako nije moguće udovoljiti svim zahtjevima na njemu se još uvijek radi.

Rak rana budžeta su izvršne presude koje sa kamatama trenutno iznose 103 miliona maraka, a o načinu njihovog rješavanja stalno se razgovara. Sa sindikatima su obavljeni razgovori, a rješenje problema koji se gomilaju dvadeset godina unazad premijer vidi u, prije svega, iskrenoj namjeri za rješavanje i dovođenju svih korisnika u ravnomjeran položaj.

Govoriti o razvojnom budžetu u vrijeme kada 75% odlazi na plate u ovom momentu nije relano, ali u budućnosti nije ni nemoguće. Centralizacija javnih nabavki, kontrola bolovanja, raznih privilegija i dugovanja prema Vladi, samo su neke od stavki koje premijer ističe, a na kojima se mogu ostvariti značajne uštede. S druge strane treba jačati privatni sektor, koji je već iskazao želju za saradnjom.