Vlada USK-a: Potpisani Sporazum i Protokol sa sindikatima obrazovanja

Predstavnici Sindikata iskazali su zadovoljstvo postignutim sporazumom sa pregovaračkim timom Vlade Unsko-sanskog kantona.

Danas, 28.8.2018. godine u Muhamed Ramić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona potpisao je u ime Vlade Unsko-sanskog kantona sa predstavnicima Samostalnog sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja USK-a i Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture u Unsko-sanskom kantonu Sporazum o načinu isplate naknada koje nemaju karakter plate za 2018. godinu i Protokol o pregovorima za izmjenu kolektivnih ugovora za zaposlene u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona.

Sporazumom o načinu isplate naknada koje nemaju karakter plate za 2018. godinu dogovoreno je da se izvrši isplata zaostalih otpremnina za uposlenike koji su otišli u penziju, naknada za teške bolesti i invalidnost, te naknada za slučaj smrti uposlenika i članova uže porodice.

Definirana je i isplata nastalih obaveza naknade za prevoz na posao i sa posla, kao i da se obaveze za naknade obrazovanja odraslih i vanrednih ispitnih rokova isplate do kraja tekuće godine. Predstavnici Sindikata iskazali su zadovoljstvo postignutim sporazumom sa pregovaračkim timom Vlade Unsko-sanskog kantona.

Protokolom je definiran postupak oko izmjena kolektivnih ugovora. Vlada je danas usvojila i pedagoške standarde za predškolsko obrazovanje, kojim su definirani svi uvjeti, od načina rada, neophodne kvadrature i učionica do broja djece u grupama, što će u velikoj mjeri olakšati rad u predškolskom obrazovanju, kazao je Muhamed Ramić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a.