Vladajuća većina u NSRS nakon 15 sati rasprave usvojila 20 zaključaka

Poslanici su na posebnoj sjednici, rano jutros, u 03.30 sati, usvojili i zaključak u kojem se kaže da će entitetski parlament nastaviti djelovati u skladu sa rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se RS obavezala na vojnu neutralnost.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, te najavljuje i novi ustav RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, u slučaju izostanka reakcije na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma.

- U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljenom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu – navodi se u zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, te NDP-a.

Nakon 15 sati rasprave o Informaciji o, kako je navedeno, "neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS“, poslanici su na posebnoj sjednici, rano jutros, u 03.30 sati, usvojili i zaključak u kojem se kaže da će entitetski parlament nastaviti djelovati u skladu sa rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se RS obavezala na vojnu neutralnost.

Podržana je saradnju sa NATO-om i njenim ključnim članicama na pitanjima bezbjednosti, ali se protivi članstvu BiH u NATO, najprije zbog toga što neprihvatljivim smatra formiranje NATO granice prema Republici Srbiji, kao i zbog ogromnih troškova koje bi pristupanje ovom savezu proizvelo za RS i BiH.

- U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu, RS će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu RS u bilo kakvim vojnim savezima – stoji, između ostalog,u zaključcima za koje su glasala  53 narodna poslanika, niko nije bio protiv niti suzdržan.

Narodna skupština je zadužila Vladu da analizira, kako je rečeno, efekte neustavnih prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, uključujući nadležnosti prenesene putem tzv. međuentitetskih sporazuma u oblasti odbrane i indirektnih poreza, te da o tome izvijesti Narodnu skupštinu, s ciljem pokretanja razgovora između entiteta i legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o preispitivanju njihove efikasnosti.

- Posebno, Narodna skupština RS zadužuje Vladu Republike Srpske da izvrši pripreme kako bi se omogućilo eventualno izdvajanje iz PDV sistema BiH i otvaranje posebnog računa za PDV RS, budući da radom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i načinom raspodjele prikupljenih sredstava, nastaje šteta za RS i njene građane – navodi se u usvojenim zaključcima.

Od Vlade RS se traži da pokrene pregovore sa Vladom Federacije BiH u cilju urgentnog usaglašavanja Zakona o Ustavnom sudu BiH, zatim se zagovara reforma institucija pravosuđa, pitanje sastava i načina rada Ustavnog suda BiH, ukidanja OHR-a, odbacuju „bonska ovlašćenja“ visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i nelegitimna...

Poslanica Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić je upozorila da se u „Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS“, vrijeđaju žive žrtve genocida, među kojima je ona.

- Navodite da je moj narod izabrao da konstruiše status žrtve – rekla je Smajić.

Postavila je i pitanje kada će biti usvojen zakon o zabrani negiranja genocida te pozvala visokog predstavnika da on to uradi, ako nema spremnosti kod domaćih političara.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz vladajuće većine u RS.