Vlasnici hotela u Neumu: “Radnika nema u Bosni i Hercegovini, nema ih ni u okruženju"

r

Turistički grad Neum suočava se s izazovom nedostatka radne snage uoči predstojeće sezone. S obzirom na sezonski karakter destinacije, hoteli u Neumu već unaprijed dogovaraju boravke grupa, uglavnom iz inozemstva, te se suočavaju s potrebom za dodatnim radnicima.

Vlasnici hotela ističu kako je teško privući ozbiljne radnike da rade na sezonskim poslovima, budući da je Neum atraktivno mjesto samo tokom četiri ili pet mjeseci u godini. Kako bi riješili ovaj problem, neki hoteli su prepoznali potrebu za stranim radnicima, dovodeći ih iz Nepala.

Tomislav Lovrić, vlasnik jednog od hotela u Neumu, izjavljuje: “Jednostavno ih nema u Bosni i Hercegovini, nema ih ni u okruženju, i napravili smo taj potez, doveli radnike iz Nepala, pa se i ove godine spremamo dovesti ih još šest, sedam.”

Prije osam mjeseci, nekoliko djevojaka iz Nepala je prešlo dug put kako bi radile u Neumu.

Nakon osam mjeseci, one se nadaju da će im se pridružiti pojedini članovi porodice ili prijateljice. Osim visoke zarade, radnice iz Nepala ističu da su uslovi rada i smještaja odlični te da planiraju ostati duže u zemlji.

Hoteli su zadovoljni radom stranih radnika, koji obavljaju zadatke poput čišćenja soba i javnih prostora.

 

Vedran Matić, voditelj prodaje jednog od hotela, izjavljuje: “Prošle godine, kada smo se uključili u ovo, tražili smo baš radnike za ovu svrhu posla jer je tu i najveći deficit, ističe za Hercegovinainfo portal.”

Nedostatak radne snage nije samo problem obale, već se osjeća i u unutrašnjosti zemlje, posebno na plantažama voća. Plantaže su, kako bi riješile problem, bile prisiljene dovoditi strane radnike. Naime, država Bosna i Hercegovina je udvostručila kvotu za uvoz radne snage na preko 6.000 radnika kako bi se olakšala situacija s manjkom domaćeg kadra.

Očekuje se da će potreba za stranim radnicima rasti u raznim sektorima, posebno u građevini i ugostiteljstvu. Izgradnja objekata za smještaj stranih radnika postat će sveprisutna potreba kako bi se zadovoljile potrebe različitih sektora u zemlji.

 

Foto : Arhiva