Vlast povećava penzije za 6 posto- ni kg mesa se ne može kupiti za povećanje

.
S obzirom da smo u pretprošloj pandemijskoj godini imali negativan rast BDP zbog čega nije bilo moguće povećati penzije, Vlada Federacije je, prema riječima premijera Fadila Novalića, sa 67 miliona maraka vanrednog davanja penzionerima, od 140 do 170 maraka, pokušala ispraviti i sanirati veliki rast cijena na tržištu, ali i nastojati korigirati tu grešku u zakonu, koja ne dozvoljava da se penzija poveća ako prethodna godina nije bila pozitivna...

Redovnim usklađivanjem penzioneri bi u ovoj godini svoje penzije trebali dobiti uvećane za šest posto a vanrednim usklađivanjem najniža penzija bi trebala iznositi 425 ili 430 KM.

 

Za vanredno usklađivanje penzija potrebno je da u dvije prethodne godine u budžetu budu ostvareni značajni prihodi pa je premijer Federacije BiH Fadil Novalić od Parlamenta zatražio izmjenu Zakona kojom bi samo jedna financijski pozitivna godina, a to je 2021., omogućila povećanje penzija na 430 KM.

 

Koliko je to realno očekivati odgovor smo potražili u Udruženju penzionera Unsko-sanskog kantona i među ovom populacijom koja u svakom pogledu plaća najvišu cijenu životne svakodnevnice.