Vlast savjetuje poslodavce: Zaštitite radnike i skratite radno vrijeme

Home

Vlast savjetuje poslodavce: Zaštitite radnike i skratite radno vrijeme


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih prilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije BiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Preporučeno je poslodavcima da razmotre mogućnost prekida poslova na otvorenom od 12 do 16 sati i njihovog nastavka poslije 16 sati.

Ukoliko je rad kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, ovo ministarstvo daje preporuku poslodavcima da radnicima koji rade na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. 

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih prilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. 

Preporučeno je da ustanove koje s radom počinju u devet sati ili kasnije prilagode početak radnog vremena. 

"Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima, prilagođeno visokim temperaturama", saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 07/07/2017 - 16:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top