Vlasti u Tuzli odbile organizovati smještaj migrantima

U 2018. godini u Tuzli je registrovano 1.725 migranata, a ove godine 1.138 što pokazuje pojačan dolazak migranata zadnjih mjeseci.

Migranti u Tuzli nemaju nikakve uslove za zadržavanje, a gradska i kantonalna vlast odbile su inicijative za organizovanje bilo kakvog smještaja. Migrantima pomažu pojedinici, građani, volonteri te nekoliko humanitarnih organizacija dok svi ostali ignorišu problem dolaska sve većeg broja migranata.

Za mnoge migrante ovo je danas jedini obrok koji će dobiti.

"Nisam imao da jedem, nisam imao novca. Zato sam došao ovdje", kazao je Saeuhidzanath Beswas iz Indije.

"Vlast nije dobra, problem je i terorizam. Zato smo se makli iz Pakistana ovdje", dodao je Khan Asif iz Pakistana.

Gladni, žedni, umorni, često povrijeđeni stižu u ovaj grad. Spavaju gdje stignu. Pred zgradom Ureda za strance, u parkovima i na autobuskoj stanici.

Od marta do danas oko 30 migranata potražilo je ljekarsku pomoć uglavnom zbog povreda, a bila su i tri slučaja tabletomanije, te jedna smrt nepoznatog uzroka.

"Nemamo većih intervencija niti da je bio veći priliv. Ono što najviše interesuje širu javnost je da nismo imali nekih slučajeva zaraznih bolesti. Nekoliko njih je bilo u lošim higijenskim uslovima ali kažem nije bilo scabiesa niti zarazne bolesti", kazala je Lejla Kuloglija Memišević iz Doma zdravlja Tuzla.

Iz MUP-a TK kažu da je sigurnosna situacija sa migrantima zadovoljavajuća te da je prijavljeno tek nekoliko krivičnih djela, sitnih krađa i remećenja javnog reda i mira. Međutim:

"On što nas zabrinjava je da imamo pojačan dolazak, imamo meku granicu na Drini i iz pravca Bijeljine nam dolaze poveće grupe. Ono što je bitno napomenuti da nisu to više migranti iz ratom zahvaćenih zona", izjavio je Husein Topčagić, Ministar unutrašnjih poslova TK.

Policija nakon što pronađe migrante, predaje ih Uredu za strance za registraciju. Dalje su prepušteni sami sebi, nadajući da će negdje dobiti priliku da se okupaju, naspavaju i jedu dok traže bolju budućnost, prenosi N1.

Najveći broj registrovanih migranata u Tuzli dolazi iz Pakistana, Bangladeša, Iraka i Irana. Oni se u Tuzli kratko zadržavaju. Odlaze sa autobuske stanice dalje za Sarajevo, a odatle, kako kažu, žele ići tražiti neki bolji i sigurniji život.