VOĆARSTVO NA PROSTORU USK: Potrebni prerađivački kapaciteti

Ovogodišnja sezona bila je uspješna za voćare. Sa urodom zadovoljan je i bračni par Keškić iz Bihaća.

Na imanju u bihaćkom naselju Kulen Vakuf imaju više stotina stabala jabuke i šljive gdje su ostvarili zavidne prinose. Svoje jabuke prodaju van BIH. Prošle godine poslovni partneri bili su Slovenci, ove godine jabuke su prodali na hrvatsko tržište. Sa prodajnom cijenom su zadovoljni.

Susjedi su tako dobili prirodno uzgojenu bosansku jabuku dok je bosansko tržište preplavljeno uvoznom, nerijekto tretiranom različitim hemijskim sredstvima. Merhud ističe da je njegov voćnjak sa minimalnom upotrebom hemije.

Mnogi voćari međutim nisu u stanju pronaći odgovarajuće tržište za svoje proizvode. Što zbog nepostojanja prerađivačkih kapaciteta tako i zbog pretjeranog uvoza i nelojalne konkurencije. U posljednje vrijeme pokušaji su pojedinih da prerađuju voće.

jabuke

U kladuškom naselju Vidovska, na lokaciji bivše farme Agrokomerca, Senaid Dolić otvorio je manji pogon za preradu i proizvodnju sokova. Pored prodaje gotovih proizvoda, ovdje se nudi mogućnost građanima da donesu svoje voće. Zbog dobre godine, mnogi su se voćari našli u mukama što učiniti sa viškom.

jabuke

Situacija bi bila puno bolja da u Kantonu ima značajan broj hladnjača. Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić podsjeća da su lokalne zajednice, odnosno općine bile u prilici da apliciraju za sredstva iz IFAD programa.

Unsko-sanski kanton ima povoljne uvjete za razvoj voćarstva. Sa dobrim projektima poput ovog mladog Kladuščanina koji ima namjeru proširiti posao na sušenje voća te podizanja rasadnika oraha i lješnjaka, voćarstvo bi moglo postati važna grana poljoprivrede te dobra prilika stanovništvu za radnim mjestom.