Vođa Al-Kaide pozvao na nove napade: Ciljevi - SAD, Europa, Izrael i Rusija

"Vaše su zemlje prepune američkih baza u kojima se nalaze nevjernici“, dodao je.

Ayman Al-Zawahiri, sadašnji vođa Al-Kaide, pozvao je jučer muslimane, tijekom svog govora za 18. godišnjicu terorističkih napada 11. rujna, da napadnu američke, europske, izraelske i ruske ciljeve.

Organizacija SITE Intelligence Group, koja prati internetske aktivnosti terorističkih skupina, izvijestila je kako je 68-godišnji al-Zawahiri u svom govoru osudio "izdajnike" džihada, misleći pritom na bivše džihadiste koji su u zatvoru promijenili mišljenje i izjavili kako je neprihvatljivo u ime islama ubijati nedužne civile.
 

"Ako želite da se u džihadu napadaju samo vojni ciljevi, američka vojska prisutna je po cijelom svijetu, od istoka do zapada", rekao je.

"Vaše su zemlje prepune američkih baza u kojima se nalaze nevjernici“, dodao je.

 

Poginulo gotovo 3.000 ljudi

Prisjetimo se, u koordiniranim terorističkim napadima Al-Kaide na Svjetski trgovački centar (WTC) i Pentagon 11. rujna 2001. godine poginule su gotovo 3.000 ljudi.  

Al-Zawahiri je postao vođa Al-Kaide 2011. godine, nakon ubojstva Osame bin Ladena. Smatra se da se skriva negdje u pograničnim regijama Afganistana i Pakistana.

Posljednjih se godina Al-Kaida bavila konkurencijom u svojim krugovima. Naime, Islamska država (ISIS) je 2014. osvojila značajna područja Iraka i Sirije i proglasila kalifat te je time pridobila mnoge pristaše iz drugih terorističkih organizacija.

Dok su se zapadne zemlje bavile Islamskom državom, Al-Kaida je zauzela poziciju u sjeni i koristila regionalne sukobe u Afganistanu, Siriji i Jemenu kako bi učvrstila svoj položaj.