Voda sa izvorišta Stup nije kontaminirana

.
Postojeći uzorak koji se tretira je u dobrom stanju i sve upućuje na to da nema zagađivanja i da nema prisustva, ne samo ovog radioaktivnog materijala, nego i svih drugih.

 

"Vodovod i kanalizacija" uzela je uzorak vode sa izvorišta Stup i dostavilo ga na analizu Centru za zaštitu od zračenja pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH nakon što je objavljena informacija da je na udaljenosti od blizu 360 metara od bunara došlo do curenja radioaktivne materije.

 

- Na osnovu rezultata mjerenja radioaktivnosti na lokalitetu na kojem je došlo do curenja cezija-137, a uzimajući u obzir da je vrijeme poluraspada cezija-137 oko 30 godina, može se zaključiti da kontaminacija ni sada, a ni u vrijeme incidenta prije više od godinu dana nije bila takvog intenziteta da bi mogla ugroziti zdravstvenu ispravnost vode za piće na izvorištu Stup - stoji u dopisu koji je upućen ViK-u.

 

Direktor ViK-a Enver Hadžiahmetović istakao je da je riječ o preliminarnim rezultatima, a da će sutra dobiti zvanične rezultate. 

 

- Postojeći uzorak koji se tretira je u dobrom stanju i sve upućuje na to da nema zagađivanja i da nema prisustva, ne samo ovog radioaktivnog materijala, nego i svih drugih. Naši bunari na tom dijelu koriste vodu iz dubine, iz svog dijela i nemaju veze sa površinskim vodama i ukoliko bi se desilo da taj cezij dođe na površinu, nema mogućnost da dođe u sistem vodosnabdijevanja - rekao je Hadžiahmetović. 

 

Podsjećamo, prošle godine je u krugu Energoinvesta u naselju Stup došlo do curenja cezija-137, radioaktivne tvari. Međutim, javnost za ovaj slučaj je saznala nedavno.