Vodopad Blihe kod Sanskog Mosta jedan je od najljepših bh. dragulja prirode

.
Vodopad Blihe (vodopad Bliha ili Blihin skok), koji se nalazi 14 kilometara od Sanskog Mosta, jedan je od najljepših dragulja bosanskohercegovačke prirode.

Visok je 56 metara i spada među najveće vodopade na ovom području Bosne i Hercegovine. Prepoznatljiv je po tome što se voda lomi od stijenu te stvara jedinstven prizor.

Avanturist i travel bloger Robert Dacešin savjetuje i posjetu pećini Dabar, koja je bila nastanjena još u prahistoriji.

Ovaj vodopad je stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. On je zapravio dio parka prirode "Bilhin vodopad", čija je površina oko 50 kvadratnih kilometara.

"Bliha je naročito neobična zbog činjenice da iz tako male i uske rijeke nastaje tako moćan vodopad, koji formira jedno lijepo jezero. Nekada je prilaz ovom mjestu bio dosta neprohodan, ali je put nedavno zaista fino uređen te vas sad očekuje lagana šetnja od oko 10 minuta kroz lijepu šumu da biste ga vidjeli. Kada tamo dođete, dočekat će vas prizor kao iz nekog od filmova avanture", naveo je Dacešin.

Na ovoj lokaciji možete uživati u mnogim sportskim aktivnostima, kao što su planinarenje, streljaštvo pa čak i jahanje konja.

"Ukoliko sa svojim najmlađima posjetite ovaj park prirode zimi, obradovat ćete ih prilikom da se sankaju, skijaju i jednostavno uživaju u svim čarima ovog parka", zaključio je.

 

Foto:Klix.ba