Vodostaj Sane porastao za više od dva i po metra u protekla 24 sata

Za očekivati je da u toku noći vodostaj Sane dostigne kritičnih 420 centimetara

Vodostaj rijeke Sane u protekla 24 sata porastao je za više od dva i po metra, pokazuju mjerenja Radioamaterske mreže za opasnost Radio kluba “Kozara” Prijedor.

Za očekivati je da u toku noći vodostaj Sane dostigne kritičnih 420 centimetara, kako prenosi Fokus.ba.

Radioamaterska mreža za opasnost Radio kluba “Kozara” Prijedor postavila je ultrazvučni senzor za stalno praćenje vodostaja rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru. Juče u 18.15 časova vodostaj je iznosio 128 centimetara, a večeras u 18.15 sati 402 centimetra.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ponovo prijeti opasnost od poplava i u naseljima uz rijeku Sanu, a da se povlače vodotoci svih bujičnih voda koje su se juče izlile iz korita, a koji se ulijevaju u Sanu i Gomjenicu.

Imamo oko 200 poplavljenih domaćinstava, a u dvadesetak kuća je ušla voda”, rekao je Đaković novinarima nakon obilaska radova na popravljanju nasipa koji je noćas voda probila i gdje se okupilo 30-ak mladih da pomognu u radovima.

Gradski štab za vanredne situacije nakon popodnevne sjednice saopštio je da su svi subjekti zaštite i spasavanja preduzeli naložene mjere zaštite i spasavanja iz prvog stepena pripravnoszi za zaštitu od poplava.

Kako je prema meteorološkim predviđanjima moguće dostizanje kritičnog nivoa vodostaja rijeke Sane i plavljenja naselja u zoni rijeke Sane /Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani/ upućuje se upozorenje stanovnicima u ovim stambenim zonama koji mogu biti zahvaćeni poplavom da preduzmu preventivne mjere zaštite od poplava – podizanje stvari na viši nivo i preduzimanje mjera radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte”, navodi se u saopštenju.