Vodostaji u porastu i u Krajini, ali za sada bez većih problema

Vodostaji skoro svih rijeka u Unsko-sanskom kantonu su u porastu, no za sada nisu zabilježeni veći problemi, kazali su u Civilnoj zaštiti USK.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću u posljednja 24 sata bilježi konstantan rast, a u 13 sati iznosio je 102 cm. Time je pređena prva kritična tačka od 100 cm. Rijeka Sana u Sanskom Mostu prešla je kritičnu tačku od 310 cm i trenutni vodostaj je 337 cm. Sana je porasla i u Ključu, a trenutni vodostaj je 267 cm, čak 77 cm iznad prve tačke obavještavanja, prenosi Klix.ba.

"Vodostaji su porasli, približili su se kritičnim tačkama, ali nema vanrednih situacija. Izlijevanje vode zabilježeno je jedino u Sanskom Mostu na poljoprivrednim površinama, dok za stanovništvo nema opasnosti. Pratimo situaciju i vidjet ćemo šta će se nastaviti dešavati ukoliko vodostaji nastave rasti u popodnevnim satima", kazao nam je Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona.

Prema njegovim riječima, zbog jakog vjetra zabilježeni su prekidi u snabdijevanju električnom energijom širom kantona.

"Tokom jučerašnjeg dana dalekovodi su bili van napajanja u čak pet općina i gradova, međutim svi kvarovi su otklonjeni. Zbog jakog vjetra, trenutno su dva dalekovoda u prekidu, 35-kilovoltni dalekovod u Bosanskom Petrovcu i 10-kilovoltni dalekovod u Ključu. Vjetar se u međuvremenu smirio i radnici na terenu rade na saniranju kvarova", istakao je Kartal.