Vogošća: Mještanima cisterna dovozi vodu za piće

Mještani padinskih dijelova Vogošće, koji se vodom snabdijevaju iz lokalnih vodovoda i drugih izvorišta, muku muče kako da dođu do koje kapi vode. 

Osnovne potrebe 

Naime, lokalna izvorišta, a preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) nije sagradilo vodovod, zbog suše su na takvom nivou da ne mogu zadovoljiti njihove osnovne potrebe. Najugroženiji su dijelovi Svraka, Krivoglavaca, Tihovića, Gore...

- Da nije Općine i Službe civilne zaštite, čiji nam povjerenici svakodnevno dovoze vodu, naše muke bile bi još veće. Ali, i ovako je problem, jer nemamo adekvatne posude u koje bi nam nalili vodu iz cisterni. Zbog toga što je naš lokalni rezervoar zamućen, kanisteri i flaše vratili su nas u vrijeme agresije – kazao nam je jedan od mještana.

Kako saznajemo, Općina Vogošća vrši intenzivne pripreme da što više ovakvih dijelova općine dobije vodu iz sistema gradskog vodovoda. U Krivoglavcma napreduju gradnja i rekonstrukcija gradskog vodovoda. 

Lokalna izvorišta 

U Tihovićima je počela gradnja novog rezervoara za akumulaciju vode s lokalnih izvorišta. Slične aktivnosti vode se i u Svrakama i na Gori.

 

(Izvor:Avaz.ba)