Vojnici OS-a BiH svečano ispraćeni u operacije podrške miru u Afganistanu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je kako su mirovne misije jedna od obveza koje Ministarstvo obrane BiH odnosno Oružane snage ove države imaju sukladno zakonu o obrani

Svečani ispraćaj 45 pripadnika 10. rotacije Pješačke jedinice te osam pripadnika 4. rotacije Vojne policije Oružanih snaga (OS) BiH u operacije podrške miru u Islamsku Republiku Afganistan upriličen je u srijedu u vojarni “Božan Šimović” u Čapljini.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je kako su mirovne misije jedna od obveza koje Ministarstvo obrane BiH odnosno Oružane snage ove države imaju sukladno zakonu o obrani, prenosi Fokus.

– Danas smo nazočili svečanosti ispraćaja naših vojnika i vojnih policajaca i smatram da je ovo još jedna potvrda kako su pripadnici OS-a BiH spremni i pripremljeni bez obzira o kakvoj zadaći međunarodnog karaktera je riječ i da oni sigurno mogu odgovoriti na sve što je pred njih postavljeno – ocijenila je Pendeš.

Istaknula je kako Oružane snage BiH za svoje pripadnike dobivaju najviše ocjene i pohvale kad su u pitanju mirovne misije, bez obzira na to u kojoj zemlji svijeta se oni nalazili.

Zapovjednik Operativne komande OS-a BiH, generalmajor Radovan Ilić ustvrdio je kako će pripadnici 10. rotacije Pješačke jedinice u Afganistanu izvršavati zadatke koji se uglavnom vežu za osiguranje baze dok će pripadnici Vojne policije OS-a BiH obavljati vojno-političke zadatke.

– Oni će svoje zadatke izvršavati u skladu s odlukom Predsjedništva BiH, a ja sam danas bio u prilici da se uvjerim u to kako su ovi ljudi izabrani u skladu s kriterijima, da su kroz šest mjeseci priprema u potpunosti obučeni i osposobljeni te da će uspješno izvršavati zadatke i dodijeljenu misiju – istaknuo je Ilić.

Zapovjednik 4. pješačke brigade, brigadir Zdravko Rezić kazao je kako je njegova misija bila opremiti i obučiti ovu postrojbu što je, kaže, uspješno i izvršio.

– Radi se o šestomjesečnoj obuci koja se provodi u tri faze u kojoj nam po pitanju pružanja prve pomoći pomažu i naši partneri iz NATO-a, dok sve ostalo radimo svojim iskustvom iz prethodnih obuka – naglasio je Rezić.

Na ceremoniji ispraćaja osim ministrice Pendeš, generalmajora Ilića, brigadira Rezića i ostalih službenika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH sudjelovali su i predstavnici lokalnih, županijskih i državnih institucija, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranih u Bosni i Hercegovini, Stožera NATO-a u Sarajevu i Komande EUFOR-a, te članovi obitelji pripadnika OS-a BiH koji odlaze u misiju.