Vojnici samo opomenuti zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića

.
Odgovarajuća disciplinska mjera izrečena je vojnicima Oružanih snaga BiH (OS BiH) Nikoli Lazareviću i Đorđe Tojčiću, a zbog veličanja osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, glasi odgovor Ministarstva odbrane BiH na upit koji je „Avaz“ uputio još 9. juna.

 

Upitom smo i zvanično zatražili podatke o izrečenim disciplinskim mjerama protiv vojnika Lazarevića i Tojčića, međutim ni nakon 20 dana i bezbroj poziva konkretnu informaciju nismo uspjeli dobiti.

 

 

Podsjećamo, pripadnik Oružanih snaga BiH Nikola Lazarević početkom januara ove godine neprimjereno se oglasio na društvenim mrežama. On je na svom profilu na društvenoj mreži Instagram objavio skandalozne poruke povodom neustavnog dana RS.

 

Prilikom čestitanja sjetio se i ratnog zločinca Ratka Mladića i napisao:

Vojnici te tvoji pamte naš vrhovni komadante, te: "Ima jedna zemlja od Une do Drine, Republika Srpska joj je ime". 

 

Ipak kako nezvanično saznajemo za ovo djelo kažnjen je opomenom, a poznavaoci vojničke discipline kazali su nam da se opomena izriče na primjer za ne nošenje kape u kasarni.

 

Slična situacija je i s vojnikom Đorđe Tojčićem koji je kažnjen „ukorom“ nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog veličanja zločinca Ratka Mladića.

 

Podsjećamo, Tojčić je na dan Mladićeve presude u Hagu, 22. novembra prošle godine, na svom Instagram profilu objavio sliku Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis:

„Zna Evropa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma“.  

U opisu slike, Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku: „Hvala za sve!!“.

 

Prema Pravilniku o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, mjere koje se mogu izreći su: opomena, ukor, prekoredna služba u trajanju do tri smjene, zabrana izlaska iz kasarne u trajanju do 10 dana, smanjenje plaće od 5% do 20% u trajanju od jednog do tri mjeseca, vojnički pritvor u trajanju do 15 dana.