Vulin: Vojska Srbije na nivou najobučenijih armija na svetu

U aerodromu Kovin je danas održan Dan visokih zvanica vježbe „Slovensko bratstvo 2019", a ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao da je ta vježba pokazala da je Vojska Srbije na nivou najopremljenijih i najobučenih armija na svijetu.

"Pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije pokazali su da mogu da urade sve što mogu da urade i predstavnici specijalnih jedinica Ruske Federacije i Belorusije, a teško je naći veći kompliment i veći izazov od toga", ocijenio je Vulin na Danu visokih zvanica kome su pored ostalih prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić.

On je na aerodromu "Kovin" istakao da je za Vojsku Srbije od najveće važnosti vježba sa armijama koje se ubrajaju među najbolje u svijetu i od kojih ima šta da se nauči i unaprijedi u domenu taktike, opremanja i vještine.

"Vojska Srbije se oprema, naoružava, obučava, zato su vežbe kao što je `Slovensko bratstvo` nama toliko važne", rekao je Vulin, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je istakao da se Vojska Srbije i državno rukovodstvo čvrsto pridržavaju pravila i skupštinske odluke o vojnoj neutralnosti, ali da to ne znači da ne mogu da gaje najbliže odnose sa vojskama Rusije i Bjelorusije.

Zamjenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije Aleksej Vasiljevič Naumec rekao je da je vježba postala dobra tradicija vojski tri države da se pripremaju za odbranu svojih država.

On je izjavio da je prva etapa vježbe bila donošenje odluka za borbene zadatke, a druga prikazana danas - zajednički desant i uništavanje neprijatelja na aerodromu.

Naumec je naveo i da će u trećoj etapi, koja slijedi, biti demonstriran dio sa bojevim gađanjem, navodi se u saopštenju.

On je istakao da je u jednom avionu bio mješoviti desantni tim od po 25 ljudi iz specijalnih jedinica Rusije i Srbije, koji je uspješno demonstrirao sposobnost zajedničkog složnog rada.

Zamjenik komandanta Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Bjelorusije pukovnik Vladimir Vladimirovič Beli ocijenio je da je ta vježba iz godine u godinu intenzivnija i interesantnija.

Vježba "Slovensko bratstvo 2019" održava se od petka do četvrtka, 14. do 27. juna, na aerodromu "Kovin" i vojnim kompleksima "Orešac" i "Peskovi".

Vježba broji 750 učesnika, a od tehnike je angažovano 21 savremeno borbeno-oklopno vozilo, 19 plovnih sredstava, 11 vazduhoplova, kao i tri sistema bespilotnih letjilica.

"Slovensko bratstvo" izvodi se sa ciljem obučavanja i komandi jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga, kao taktička vježba sa bojevim gađanjem o temi "Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji".