Heftičnjak: Volim više rusko go*no nego američku tortu

heft247

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je posjeta Milorada Dodika Bjelorusiji i Rusiji. Dodik se odavno odlučio da RS bude lutak na Putinovim koncima. Ali da li će to dati Amerika...  

Milorad Dodik je izoliran od demokratskog svijeta. Političke oaze gdje on može dobaciti su Lukašenkova Bjelorusija, Putinova Rusija, Orbanova Mađarska i Vučićeva Srbija. Radi se o rigidnim režimima, potpuno van demokratskih standarda i vrijednosti, gdje se vožd entiteta RS potpuno uklapa – ta ekipa je njegovo prirodno okruženje. Dodikova ovosedmična posjeta Lukašenku i Putinu, u vrijeme dok EU, Amerika i generalno NATO države obilježavaju drugu godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu i perioda kada Bosna i Hercegovina treba usvojiti ključne zakone za otvaranje pregovora sa Evropskog unijom, jasna je poruka da bi on RS najradije predao Putinu u ruke, samo da on tamo suvereno vlada, da ostane sa svim moćima i finansijskim uticajem, taman enitet RS bio i lutak na Putinovim koncima. Pa taman propalo sve, i entitet u kojeg se toliko kune. Dodik to zna i on će se do kraja pokušati održati iznad vode, a za to mu trebaju Putin, Vučić, Lukašenko i Orban. 

 

Da je Bosna i Hercegovina u fokusu i potencijalno novo žarište, govori i činjenica da se o Dodikovoj posjeti oglasio i State Department. Naglasili su da Washington ne vjeruje da iko treba davati platformu ruskom predsjedniku da promovira svoju agresiju protiv Ukrajine, te su dodali: "Posjeta Milorada Dodika je tek posljednji primjer u nizu primjera koji pokazuju kako je on izoliran od euroatlantske zajednice. Sjedinjene Države stoje uz narod BiH, i podržavaju sigurnu i prosperitetnu budućnost te zemlje u euroatlantskoj zajednici. Ali mi ćemo isto tako držati odgovornima individue i institucije koje prijete stabilnosti i sigurnosti BiH'', kaže se u odgovoru State Departmenta. To je jasan znak, te je Bosni i Hercegovini sa ovom traljavom vlašću i političarima koji ne znaju jesu li pošli ili su došli, podrška SAD-a veoma značajna, čak i ključna u ovim turbulentnim vremenima. 

 

Znate onu repliku iz filma Emira Kusturice, koju je napisao Abdulah Sidran – više volim rusko govno nego američku tortu – a Miloradu Dodik ovu rečenicu baštini, ne zbog ideoloških razloga kako je to bilo '48., nego isključivo da bi spasio vlastitu kožu. Bijeg prema Putinu je njegov jedini put, on je druge sve zatvorio, a s obzirom na geostrateške odnose, naročito nakon agresije na Ukrajinu, Milorad Dodik neće dugo izdržati. Pritisnut međunarodnom zajednicom na čelu sa Sjedinjenim Državama, kao i pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, voždu iz Laktaša se sužava manevar za političke manipulacije. Amerikanci nakon što su istjerali SDA iz vlasti na nivo BiH i Federacije, okrenuli su se Draganu Čoviću, kao ključnoj osobi koja još održava Dodika u političkom životu. Ako Bosna i Hercegovina otvori pregovore i krene ozbiljno da ide evropskim putem, na tom putu neće biti ni Milorada Dodika, ni Dragana Čovića, a realno niti Bakira Izetbegovića.