Vozaču Mercedesa određen pritvor: Tužilaštvo objavilo detalje i uzrok stravične nesreće u Solani

.
Petero teško povrijeđenih bilo u Toyoti

 

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Smajla Mehmedovića (24) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog prometa, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Od siline udara vozilo se prevrnulo

- On je osumnjičen da je 21. septembra 2023. godine oko 1 sat nakon ponoći, u tuzlanskom naselju Solana (sjeverna magistrala u Tuzli, sa dvije saobraćajne trake u jednom smjeru), svjestan da se ne pridržava saobraćajnih propisa i time dovodi u opasnost živote ljudi, sa koncentracijom alkohola u krvi od 0,65 promila, upravljao vozilom Mercedes lijevom saobraćajnom trakom bezobzirnom brzinom od oko 150 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 km/h, dok se ispred njega u istom smjeru kretalo vozilo Toyota Yaris u desnoj saobraćajnoj traci, a u kojem je bilo šest osoba. 

- Uslijed ovakve vožnje i neprilagođene brzine, osumnjičeni nije uspio bezbjedno zaustaviti vozilo kada je vozačica Toyote počela prestrojavanje u lijevu saobraćajnu traku, nakon čega je ostvario kontakt prednjim čeonim dijelom Mercedesa sa lijevim bočnim dijelom vozila Toyota, koje se od siline udara odbilo naprijed, udarilo bočnim dijelom u saobraćajne znakove i stub ulične rasvjete i prevrnulo na krov, a Mercedes je prednjim čeonim dijelom udario u stablo drveta.

U saobraćajnoj nesreći je pet osoba iz Toyote teško tjelesno povrijeđeno i hospitalizirano u UKC-u Tuzla, dok su osumnjičeni i suvozač iz njegovog vozila lakše povrijeđeni. Na vozilu Mercedes je vlasnik prijavio štetu od oko 100.000 KM.

Donio naredbu o provođenju istrage

Nakon obavljenog uviđaja, saslušanja svjedoka i drugih istražnih radnji Odjeljenje kriminalističke policije PU Tuzla je 2. oktobra 2023. godine ovom Tužilaštvu dostavilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predalo osumnjičenog u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao Mehmedovića.

Istražne radnje i potrebna vještačenja su u toku.

Foto: Vatrogasci Tuzla