Vranić odgovorio SDA: Nije tačno, razgovarao sam s vašom potpredsjednicom da budete konstruktivniji

.
Lista lijekova je donesena u skladu sa svim propisima, kaže ministar zdravstva

 

Ministar zdravstva KS Haris Vranić odgovorio je na sjednici Skupštine KS na teške optužbe koje su danas iznijeli zastupnici SDA Mahir Dević i Haris Zahiragić na konferenciji za medije.

Između ostalog, optužili su ga da je odgovoran za aferu, za koju je naveo da će koštati najmanje 80 miliona KM.

Zahiragić je danas istakao da je ministar Vranić samostalno odlučivao o listi na kojoj će biti lijekovi koji se izdaju na recept. Kako je kazao, iz toga je izuzeta komisija koja inače mora odlučivati o tome.

Svaka vakcina mora biti uredno zavedena

Vranić se na početku osvrnuo na optužbe da su se Pfiter vakcine iznosile iz Zetre.

- Počeo sam jednom uzrečicom akademika Muhameda Filipovića "Da imamo dva života na neke gluposti ljudi nikada ne bih mogao odgovoriti". Kad se pozivamo za moralnost, najavljivali su vakcine, mi smo masovnu vakcinaciju počeli s donacijama Srbije. Na kraju smo uspjeli da nabavimo Sinofarm za koje ne znamo kako su nabavljene. Moji argumenti su činjenice i lako su povjerljivi. Spominjali su se članovi partija, visoki funkcioneri da su vakcinisani, da su iznošene 2.000 vakcina, da je uništeno 2.000 kartona, a da pri tome nisu iznijeli nijedno ime. Pozivam ih da kažu dva-tri imena čiji su kartoni uništeni. Svaka vakcina mora biti uredno zavedena da bi se dobio bar kod. Dolazi i spektakularno otkriće da je Tanović iznio 1.000 vakcina u svojoj privatnoj klinici. To su neistine - naveo je Vranić.

Dodao je da se lista lijekova jasno definiše u provedenom postupku nadležni ministar zdravstva sačinjava ideju za listu lijekova i istu dostavlja Vladi KS na dalje postupanje.

Komisija je samo savjetodavno tijelo

- Zašto je smjenjivana komisija. Lista lijekova nije revidirana od 2018. godine i ovo je prvi put da je donesena u skladu sa svim važećim propisima. Za predmetnu odluku pribavljeno je mišljenje Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva pravde i Ministarstva finansija. Komisija je samo savjetodavno tijelo. Tačno je da ona prikuplja sve informacije, provjerava dokumente da li je neko predao validne dokumente da bi bio stavljen na listu. Imamo listu A koju donosi federalni ministar i koja je obligatorna i snose je zavodi zdravstvenog osiguranja. Postoji tzv. B lista fakultativna lista u kojoj od zavisnosti od sredstava mogu da se stavljaju lijekovi na listu s koliko procenata će zavodi učestvovati - kazao je Vranić.

Dodao je da sve što je rečeno na konferenciji za medije SDA nije tačno.

- Već sam ranije rekao, s uživanjem svaku utakmicu vodim s vama na svom terenu. Nemam nikakvih interesa ni u jednoj farmaceutskoj kući, nije me nijedna kupila. Ja bih vas molio da se okrenete malo konstruktivnim idejama. Dva sata sam razgovarao s vašom potpredsjednicom stranke, da utječe na vas da dajete konstruktivne ideje - naveo je Vranić.

Foto: Screenshot