Vremenska prognoza Nedima Sladića za vikend i 1. maj

sladić
Kao i proteklih godina, u zadnjoj sedmici aprila mjeseca po nekom ustaljenom ritmu (s izuzetkom pandemijske 2020. godine) započinjemo planirati prvi konkretniji mini-odmor prije onog ljetnog i tada sve tekuće brige nekako padaju u drugi plan, ali ih nažalost ponovo izvlačimo između 02.05. u večernjim i 03.05. u jutarnjim satima.

 

ari prvomajskog praznika obično podrazumijevaju spajanje svih mogućih, a, ruku na srce, i nemogućih dana – jer čini se da to može samo čovjek sa našeg podneblja da “izmajstoriše“, kako bismo proveli slobodne dane na otvorenom uz dobru klopu (za većinu prvi roštilj na otvorenom u godini), no ono što često čujemo jeste ona čuvena rečenica: “Svakog prvog maja pada kiša“. Slijed ove tvrdnje obično prati iduće pitanje – da li je baš to tako i da li zaista za Prvi maj uvijek pada kiša? Pogledajmo najprije kratko statistiku prije nego pređemo na prognozu za produženi vikend i Prvi maj.

Statistika kaže – 50:50… skoro, ali tu smo sa 2023. da je uvedemo u čistu 50:50 I sad mogu otvoreno reći da sa ovim podatkom sebi skačem sebi u stomak jer nema ništa teže od donošenja odluka, pogotovo onih životnih, naročito kada su one u nezahvalnih 50:50. Ali, 50:50 je vjerovatnoća ishoda bazirana na protekle 23 godine, tačnije od 2000. godine za područje Sarajeva. Prikupljene prvomajske podatke o padavinama obradili smo u Pythonu i jednostavnom for petljom sortirali po godinama u tri kategorije – sa pojavom padavina, bez pojave padavina i ona nemjerljiva koja je tek “potrusila“ tlo (tj. do 1 mm). Podrazumijevali smo tzv. SEV pristup – odnosno metod u kojem se gleda akumulirana količina od 07:00 ujutro do 07:00 idućeg dana, pokrivajući i noćne sate. Tu možda i jeste najveća manjkavost ove metode jer prosječnog čovjeka će zanimati da mu kiša ne pada 12 sati, odnosno od 08:00 do 20:00 kada se nalazi na otvorenom – međutim, ovo je usvojena i prihvaćena metoda pa ćemo je i slijediti. Rezultati su prikazani u malom isječku koda i tabelama ispod.

Ukoliko pogledamo bliže tabelu primijetit ćemo dvije interesantne činjenice – prva da smo početkom dvijehiljaditih trebali znatno manje brinuti hoće li nam trebati kišobran, kabanica ili kakav pončo u odnosu na recentnije godine. Zanimljivo je vidjeti da nakon niza od čak 5 suhih prvih majeva u kontinuitetu (odnosno od 2001. do 2005) takav scenario se više nikad nije uspio ponoviti. Uz prekide 2006. i 2009. čini se kako je taj period bio doslovno poput zlata – u svakom pogledu. Nizbrdo, ako možemo uopće tako reći, su stvari krenule iza 2013. koji je posljednji put bio ljetni 01.05. sa temperaturama zraka širom zemlje u rasponu od 28 do čak 35 °C, jer je već iduće godine i naredne tri bilježena kiša na startu maja – sjetimo se 2014. oko 04.05. čak i susnježice, a 2016. i najave planinskog snijega. Stvari su se malo poboljšale oko 2018. kada je april nalikovao više na juni prije nego će u maju okišati značajnije. Druga interesantna činjenica su dvije prošle godine donijele tek padavine u manjim količinama i to u oba slučaja potkraj dana. Svedemo li i ove dvije opservacije pod “Da“, dobit ćemo omjer 12:11, a sa 2023. i 12:12 – odnosno čistih i nezavidnih 50:50.

Sve ovo je bio uvod za vrijeme tokom produženog vikenda i Prvi maj

Prema trenutnim prognostičkim materijalima, čini se kako ovog Prvog maja nećemo imati neke velike sreće kada je vrijeme u pitanju, a to ćemo najviše moći zahvaliti ciklonalnom polju nad obalama sjeverne Italije koje će dovlačiti vlažan zrak s Jadrana, ali to ne znači da nećete moći izvršiti rotaciju i umjesto, te izgledno, kišovitog Prvog maja provesti nešto mirniju nedjelju. Naime, od svih dana u periodu subota-utorak, nedjelja ima najviše izgleda za najmanju vjerovatnoću pojave padavina usljed prolaznog smirivanja pored novu promjenu vremena. Utorak je dan sa najlošijim izgledima.

U petak, 28.04.2023. pod utjecajem slabo izraženog grebena po visini sa jugozapada koju će narušavati postepeno približavanje doline sa sjeverozapada prognozira se sunčano vrijeme uz postepen porast oblačnosti usljed pritjecaja vlažnog zraka u drugom dijelu dana koji će se od sjeverozapada širiti prema istoku. Najviše sunčanog vremena na prostoru južne i jugozapadne Hercegovine, ali će dan u gotovo cijeloj zemlji ostati suh. Padavine nisu izgledne prije kasnih večernjih sati i na samom prelazu s petka na subotu koje uslovljava prelazak ne tako izraženog frontalnog poremećaja, najprije na sjeveru Bosne odakle će se zona sa slabim padavinama širiti na istok.

U subotu, 29.04.2023. posljedica slabljenja zračnog pritiska i premještanje već spomenute fronte u prizemlju do jutra će imati posljedicu slabijih padavina, uglavnom izglednije u višim područjima istočne i centralne Bosne, te na sjeveroistoku Hercegovine, a sa sjeverozapada će se do jutarnjih sati u velikoj mjeri i izvedriti. Stoga prvi dan vikenda će obilježiti smanjenje naoblake na istoku zemlje u jutarnjim satima gdje će do sredine dana progrijati sunce, a većinom malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme u ostatku zemlje. U drugom dijelu dana usljed blizine poremećaja smješten sjevernije od naše zemlje vlažan zrak po visini u kombinaciji sa zagrijavanjem podloge uvjetovat će dnevni razvoj oblaka što najprije planinskim područjima sjeverozapadne, zapadne, istočne i centralne Bosne te na sjeveru Hercegovine će usloviti prolazne lokalne pljuskove. Padavine su najmanje izgledne na sjeveroistoku Bosne tokom dana gdje su izgledi najveći i za najviše sunčanih intervala. Tako da i subota ne djeluje potpuno loše uz temperature zraka od 18 do 23 °C.

U nedjelju, 30.04.2023. odmicanjem poremećaja od naše zemlje i uz prolazno i blago jačanje zračnog pritiska u početku malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, a potom usljed pristizanja vlage po visini postepen porast naoblake prema poslijepodnevu, ali za većinu područja suh i prilično topao dan. Najviše sunčanog vremena u Hercegovini, a temperature zraka od 18 do 24 °C.

U ponedjeljak, 01.05.2023. nova dolina se premješta prema Đenovskom zaljevu koja će kasnije se u polju izohipsi odsjeći i formirati visinsku ciklonu uz pristizanje svježijeg zraka sa sjeverozapada, a u naše krajeve dolazi do sve većeg dotoka vlage sa prednje strane spomenute doline. To će usloviti većinom promjenljivo vrijeme sa pljuskovima, najprije u jugozapadnim i južnim područjima odakle će se zona sa padavinama širiti dalje na istok i sjeveroistok. Spomenimo da će između pljuskova biti i suhih perioda sa kraćim sunčanim intervalima, ali u odnosu na 29. i 30.04. ipak za većinu i ne tako idealno za otvorenog prostora i ponovo najmanji izgledi za najmanju količinu padavina su na krajnjem sjeveroistoku Bosne. Uz jugozapadni vjetar, temperature zraka većinom od 16 do 22 °C.

Sve u svemu, nije toliko strašno – uzimajući u obzir da je bilo i gorih u prošlosti. No, adaptivna smo bića – siguran sam da ćemo već nekako naći modus uživanja i uprkos vremenskim prilikama.

Svako dobro i sretan Vam bio Praznik rada uz želju da vremenske prilike budu na Vašoj strani.