Vremenska prognoza: Umjereno oblačno vrijeme

Danas se u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Od poslijepodnevnih sati jače naoblačenje sa zapada, će u noći na subotu uvjetovati kišu, pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. 

Temperature zraka u 08 sati: Sokolac 7 stupnjeva, Bugojno 10, Grude, Jajce i Zenica 11, Ivan Sedlo, Livno, Prijedor, Široki Brijeg i Srebrenica 12, Banja Luka, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 13, Stolac 14, Bijeljina, Doboj, Mostar i Trebinje 15, Brčko 16, Bihać 19, Gradačac i Neum 20 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 945 milibara, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo opada.

Danas se u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Od poslijepodnevnih sati jače naoblačenje sa zapada, će u noći na subotu uvjetovati kišu, pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 stepeni. 

U Sarajevu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27 stepeni. 

U subotu, 27.04.2019., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i slabijom grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 22°C.

U nedjelju, 28.04.2019., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima u Bosni. Vjetar slab. U Bosni vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini vjetar južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C.

U ponedjeljak, 29.04.2019., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar istočnog smjera, a u Hercegovini vjetar jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 17°C.

Stanje na cestama 

Vremenski uvjeti ovoga jutra su povoljni, a promet vozila umjeren. Saobraća se po pretežno suhom kolovozu, uz dobru vidljivost.

Završeni su radovi na redovnom servisiranju tunela na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica i normalizovano je saobraćanje.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, dok teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase koriste put Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, na ovoj dionici moguća su duža zadržavanja.

Od ostalih puteva gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja izdvajamo magistralni put M-5 na području Ključa i Jajca, kao i magistralne puteve: M-5 Busovača-Kiseljak, M-17 Tarčin-Konjic, M-18 Semizovac-Vogošća, M-14 Bosanska Krupa-Srbljani, M-18 Kladanj-Podpaklenik i M-4 Teslić-Karuše.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja, piše RTV USK.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima.