Vrhovni sud Kosova odbacio glasove iz Srbije

Vrhovni sud Kosova je odbio žalbe na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da se glasovi pristigli iz Srbije ne uvrste u konačni rezultat parlamentarnih izbora od 6. oktobra.

Vrhovni sud Kosova je u saopštenju dostavljenom AA, naveo da je u zakonskom roku razmotrio svih 7 žalbi podnetih od različitih kandidata za poslanike i političkih subjekata.

Odbijene su žalbe jednog kandidata Demokratskog saveza Kosova (LDK), jedne kandidatkinje Turske demokratske partije Kosova (KDTP), jednog poslanika Liberalne partije Egipćana (PLE), dva poslanika Pokreta Samoopredeljenje (LVV) i jednog poslanika Demokratske partije Aškalija (PDA). Žalba kandidata za poslanika Progresivno demokratske partije je proglašena nedozvoljenom.

Ovakvom odlukom, Vrhovni sud nije prihvatio ni jednu žalbu koja se odnosila na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke, kojom je naloženo Centralnoj izbornoj komisiji da povuče iz konačnog rezultata više od 3.000 glasova pristiglih iz Srbije.

Glasovi iz Srbije su odbijeni zato što su stigli u paketima koji su ručno predati u centralu Pošte Kosova u Prištini, a ne putem poštanskih pisama kako to propisuje zakonska regulativa za glasanje iz dijaspore.

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odlučio je u ponedeljak da se ponovo prebroje glasovi sa 1.472 biračka mesta, kao i da se iz konačnog rezultata izbora od 6. oktobra uklone glasovi pristigli iz Srbije - piše N1.

Potom je sutradan, predsednica Centralne izborne komisije Valdete Daka saopštila da u zakonskom roku od 24 sata, nije bilo podnetih žalbi Vrhovnom sudu na odluku IPŽP-a da se ponovo broje glasovi s gotovo 1.500 glasačkih mesta, te je proces prebrojavanja istoga dana i počeo.

Zahvaljujući odbacivanju glasova iz Srbije, koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde (NISMA-AKR-PD), prešla je izborni prag od 5 posto i ulazi u Skupštinu Kosova.