Vrhovni sud u RS-u odlučio: Dilerima narkotika 11 i po godina zatvora

.
Miladin Vidačković je osuđen na pet i po godina zatvora, dok je njegova supruga Slađana na tri godine zatvora. Pamela Dukić je dobila 20 mjeseci, Rasim Hajder 16 mjeseci zatvora

 

Vrhovni sud Republike Srpske je Miladina Vidačkovića i još troje optuženih u predmetu Merlin 2 pravosnažno osudio na ukupno 11 i po godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

Pojedinačno, Miladin je osuđen na pet i po godina zatvora zbog trgovine drogom i omogućavanje uživanja droge, dok je njegova supruga Slađana Vidačković za trgovinu drogom osuđena na tri godine zatvora. Pamela Dukić je dobila godinu i osam mjeseci, a Rasim Hajder godinu i četiri mjeseca.

Vrhovni sud je odbio žalbe optuženih te je potvrdio prvostepenu presudu. Također je ukinuo oslobađajući dio presude Slađani Vidačković za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Ona je prvostepenom presudom bila oslobođena optužbi da je prilikom prilikom sprovođenja pokušala da pobjegne, u čemu je spriječena, a tom prilikom je navodno otkinula nokat policajki koja je zbog toga hirurški zbrinuta. U tom dijelu presude, sud je uvažio žalbu tužilaštva i predmet vratio na novo suđenje Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Prema optužnici četvorka je od druge polovine 2016. do 14. novembra 2019. u Gradišci prodavala marihuanu. Navodi se da je Miladin nabavljao i prodavao drogu po cijenama od 10, 30, 40, 50 i 100 KM. Njegova supruga Slađana narkotike je prodavala kada on nije bio kući i to po cijenama od 20, 50 i 40 KM. Dukićeva i Hajder su kupovali narkotike od Miladina, a zatim ih prodavali i u pojedinim slučajevima nudili drugima na uživanje, navodilo se u optužnici.

Ranije je optuženima bila dosuđeno ukupno 13 godina i pet mjeseci zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud RS i predmet vratio na novo suđenje.

Akcija Merlin 2 je izvedena u novembru 2019. godine kada je uhapšeno ukupno osam osumnjičenih, ali je njih četvero optuženo.

Inače, Miladin Vidačković ima bogat dosije i više puta je hapšen zbog nasilničkih krivičnih djela.