Vrijedna donacija informatičke i druge tehničke opreme za partnerske općine i gradove u USK

MEG projekti
Danas je u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona u Bihaću organizirana primopredaja informatičke i druge tehničke opreme za Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštitu okoliša, Ministarstvo privrede, Upravu za inspekcijske poslove, i Zavod za prostorno uređenje i planiranje.

 

Vrijednost isporučene opreme je 31.000 KM. Donacija uključuje isporuku računara, mrežnih printera, projektora, laserskih mjernih aparata i GPS uređaja, a u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji financira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

MEG projekat je obezbjedio donaciju iste vrste opreme i za partnerske općine i gradove na području Unsko-sanskog kantona: Bihać, Cazin, Bosansku Krupu, Sanski Most i Veliku Kladušu. Dodatno, za svaku od pet lokalnih uprava će biti isporučena i dron letjelica opremljena za standardno i termo-vizijsko snimanje terena i objekata. Ukupna vrijednost opreme za pet lokalnih uprava je 136,000 KM”, kaže Vahidin Ogrešević, u ime UNDP.

Saradnja sa UNDP-em pokazala je odlične rezultate i njihovi eksperti su bili uključeni i u izradu nekoliko zakona, kao što je izuzetno važan Zakon o JPP i Zakon o turizmu. Prije nekoliko dana potpisan je i Sporazum sa UNDP-em za unaprijeđenje Centra za prekvalifikaciju radne snage u okviru Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, gdje je učešće Ministarstva privrede u ovom projektu iznosi 50.000 KM, dok preostali iznos od 175.000 KM sufinansira UNDP.

Centar za prekvalifikaciju radne snage jedini je ove vrste u BiH, o čemu smo i ranije govorili u razgovoru sa direktorom Službe za zapošljavanje USK  gosp. Elmedinom Đuzelom.