Više od 200 djece prošetalo Sarajevom: Vrijedni smo pažnje, ne zanemarujte nas (FOTO)

Više od 200 djece iz cijele Bosne i Hercegovine prošetalo je danas Sarajevom noseći transparente, slike i fotografije kojima poručuju kako su oni vrijedni pažnje. Kampanja je usmjerena na zaustavljanje nasilja i zanemarivanja djece u našoj zemlji

Djeca su na sebi imala crvene i plave kabanice, a u rukama su držala slike i fotografije svojih vršnjaka koji su sami, uplašeni, napušteni, otuđeni, prisiljeni na rad i sve ono što ne čini jedno bezbrižno i sretno djetinjstvo. Udarajući u bubnjeve, prošetali su od Katedrale Srca Isusova do Trga BiH gdje su nadležnima poručili da ne smiju zaboraviti na njih i njihove probleme te da ih moraju zaštititi jer se to od njih očekuje.

Prema podacima koje je UNICEF objavio prošle godine, 55 posto djece u BiH u dobi od dvije do 14 godina izloženo je fizičkom, nasilnom discipliniranju, a ono što zabrinjava jeste povećanje broja zlostavljane djece u dobi do četiri godine. Plava linija koja je uspostavljena za djecu u BiH za četiri godine je primila 3.400 poziva, od čega su 64 bila prijave nasilja.

"Nasilje u različitim pojavnim oblicima utječe na više od milijardu djece širom svijeta i dešava se svaki dan, u svakoj zemlji i svakoj zajednici, i BiH nije iznimka, Život u nasilju djecu lišava dostojanstva, prava i potencijala te utječe na njihovo zdravlje, razvoj i obrazovanje. Istovremeno, nasilje i njegove posljedice koštaju društvo zato što usporavaju ekonomski razvoj, narušavaju ljudski i društveni kapital", kazali su iz World Visiona, organizacije koja je pokrenula kampanju "Vrijedni pažnje".

Istaknuto je kako vjeruju da je moguć svijet bez nasilja nad djecom te se zalažu za sigurno i bezbrižno okruženje za dijete.

Kampanja je pokrenuta u okviru globalne kampanje "Potreban je cijeli svijet da zaustavimo nasilje nad djecom", a do sada je organizovana u nekoliko lokalnih zajednica. U kampanji učestvuju mladi iz 13 bh. općina. Djeca su se zabavila praveći fotografije i likovne radove od kojih su jedan s otiskom ruku ponijeli u Sarajevo.

"Naučili smo dosta toga o problemu zanemiravanja i koliko djece je zanemareno u našim općinama. Treba poštovati svoje vršnjake i svu djecu. Uz pomoć kolega iz drugih općina radit ćemo na rješavanju problema zanemarivanja", kazali su mladi koji su učestvovali u projektu.

U nedjelju, 21. oktobra, bit će održana i tematska panel diskusija na kojoj će biti predstavljeno istraživanje "Zanemarivanje djece kao oblik nasilja nad djecom - znanje, stavovi i ponašanja". Panel diskusija će biti održana u Hotelu Hills u Sarajevu od 10:30 sati.