Crveni krst BiH poručuje: Vrijeme je da zaustavimo tuberkulozu

Radiće se aktivnosti sa zdravstvenim radnicima kako bi ukazali svakom pojedincu što je moguće više da je prevencija bolesti i liječenje tuberkuloze najefikasniji način sprečavanja epidemije tuberkuloze, rekao je Lazić

Struktura Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. septembra 2019 godine, prenosi Fokus.

Tim povodom predstavljene su aktivnosti: zdravstvene, socijalno-humanitarne i informativno-edukativne i promotivne, koje će se u toku Nedjelje borbe protiv tuberkuloze 2019. godine provoditi u strukturi DCK BiH, u saradnji sa entitetskim organizacijama Crvenog krsta i Crvenim krstom Brčko distrikta BiH, s ciljem da se utiče na povećanje svijesti stanovništva o važnosti suzbijanja tuberkuloze, koja je i danas jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu, a posebno zemljama u razvoju.

Iz DCK BiH poručili su da je njihov cilj u saradnji s nadležnim institucijama da zaustave širenje tuberkuloze.

Ove godine se aktivnost u borbi protiv ove opake bolesti u okviru našeg nacionalnog društva odvija pod sloganom ‘Svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju’. U skladu s planom i programom rada našeg društva provodićemo niz aktivnosti u okviru cjelokupne strukture Crvenog krsta”, najavio je Rajko Lazić, generalni sekretar DCK BiH.

Dodao je da su ove godine aktivnosti u cilju suzbijanja tuberkuloze podijelili u tri kategorije.

U pogledu zdravstvenog karaktera naše nacionalno društvo u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova ove godine realizuje projekat s ciljem borbe protiv tuberkuloze i ta aktivnosti će biti usmjerena na domaće stanovništva, kao i na migrante koji se nalaze u migracionim centrima u BiH o kojima brine Društvo Crvenog krsta”, rekao je Lazić i nastavio:

Radiće se aktivnosti sa zdravstvenim radnicima kako bi ukazali svakom pojedincu što je moguće više da je prevencija bolesti i liječenje tuberkuloze najefikasniji način sprečavanja epidemije tuberkuloze.

Naglasio je da će u sklopu druge aktivnosti, socijalno-humanitarne, aktivisti i volonteri DCK BiH obići one koji boluju od tuberkuloze i njihove porodice. U okviru informativnog dijela štampane su markice, leci, plakati, koji će biti podijeljeni u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, a biće organizovani i različiti okrugli stolovi, radionice i tematske aktivnosti kako bi se ukazalo na tuberkulozu i uticalo na javnost da pomogne u rješavanju problema bolesti.

Ljiljana Gluhović, koordinatorica za zdravstvenu djelatnost Crvenog krsta Republike Srpske, istakla je da će u svim bolnicama u kojima se liječe plućne bolesti u toku sljedeće sedmice biti posjećeni bolesnici i biće im uručeni skromni pokloni.

Također će biti posjete bolesnicima koji se liječe u kućama. Značajno je da će u toku Nedjelje borbe protiv tuberkuloze biti intenzivirane sve aktivnosti zdravstvene djelatnosti. Organizovaće se akcija dobrovoljnog darivanja krvi, mjerenja šećera u krvi, mjerenja krvnog pritiska, a pošto se dećava i Svjetski dan prve pomoći organizovaće se pokazne vježbe”, rekla je Gluhović.

Prema njenim riječima, pokazne vježbe ukazivanja prve pomoći biće organizovane na gradskim trgovima u RS-u, a volonteri CK će nastojati da kontrolišu kutije prve pomoći, koje se nalaze u automobilima i dijeliće propagandni materijal. Crveni krst RS je za Nedjelju borbe protiv tuberkuloze štampao 80.000 građanskih markica, 70.000 poštanskih i 1.000 plakata. Sredstva od prodaje markica biće iskorištena za prevenciju od tuberkuloze.

Amina Kurtagić, koordinatorica za odnose sa javnošću Crvenog križa Federacije BiH, najavila je da će biti organizovani pregledi stanovništva, pogotovo u ruralnim dijelovima gdje ljudi nisu u prilici ili se ne žele liječiti.

Evidentna je stopa pada oboljelih od tuberkuloze. Međutim, kada govorimo globalno u svijetu, radi se o stopi pada od dva posto. Ukoliko želimo postići cilj Svjetske zdravstvene organizacije, a to je iskorjenjivanje tuberkuloze do 2030. godine, onda bi se ta stopa pada kod nas morala povećati na makar četiri do pet posto”, naglasila je Kurtagić.

Kazala je da je jako bitno da će osim domicilnog stanovništva nastojati da pregledaju migrante, i to one koji su van prihvatnih centara.

Smatramo to jako bitnim. Zapravo, kada govorimo o Federaciji BiH, to će se vršiti u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu. Jako bitno je napomenuti da je, kada govorimo oboljelima od tuberkuloze, najveći broj njih preko 60 godina, a na drugom mjestu je dobna skupina do 24 godine”, zaključila je Kurtagić.

U Federaciji BiH tuberkuloza se nalazi među deset vodećih zaraznih bolesti. U 2018. godini registrovano je 461 slučaj tuberkuloze. U Republici Srpskoj prošle godine zabilježena su 194 oboljela od tuberkuloze. Osnovni simptomi tuberkuloze, naglasili su iz DCK BiH, su kašalj i povišena temperatura duže od tri sedmice, iskašljavanje krvi, noćno znojenje, gubitak apetita i tjelesne težine, bol u grudima duže od tri sedmice…

S obzirom da se druge subote u septembru obilježava Svjetski dan prve pomoć DCK BiH organizovaće niz aktivnosti i u tom pogledu.