Vrijeme jeftinog novca je prošlost: Hoće li Centralna banka BiH podići obaveznu stopu?

.
Fiskalna politika ne smije biti prelabava, poručili su guverneri centralnih banaka regiona

 

 

Banke na Zapadnom Balkanu su zdrave, dobro kapitalizovane, stabilne i likvidne, poručeno je sa devetog Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji je krajem protekle sedmice održan u Bečićima, Crna Gora.

Brojni eksperti iz regiona na Samitu koji je održan pod nazivom Finansijska stabilnost regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika razgovarali su o perspektivama regiona nakon recesije izazvane pandemijom, kao i o budućim izazovima.

IZAZOVI

- Nalazimo se u vremenu koje je izazovnije nego bilo koje drugo, u vremenu u kojem su ekonomije svih država Zapadnog Balkana ugroženije nego ikada, u vremenu u kojem imamo loše makroekonomsko okruženje i u vremenu kada treba zajedno da radimo na donošenju adekvatnih mjera, kazao je Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore, na otvaranju panela pod nazivom Monetarna politika u inflatornom okruženju.

Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, istakao je da se inflacija takoreći preko noći vratila na scenu.

- Centralne banke ne mogu same riješiti problem, ne mogu one uspostaviti prekinute lance, niti pitanje snabdijevanja energentima. Ono što mogu i što rade jeste uticaj na monetarnu politiku. Prošlo je vrijeme jeftinog novca i mi kao male zemlje moramo pratiti stanje i prilagođavati se, ne smijemo kasniti sa prilagođavanjem mjera, kazao je Softić, te dodao kako je inflacija u BiH trenutno 16,8 posto, ali bi se do kraja godine mogla još povećati.

Softić je podsjetio i da Centralna banka BiH ima obaveznu stopu kao jedini instrument monetarne politike.

- Trenutno imamo 10 posto tu stopu, ali sistem je prelikvidan, tri milijarde KM je iznos te obavezne stope, a mi imamo 3,7 posto iznad toga u CBBiH, stoga razmišljamo da li je došlo vrijeme da se podigne ta stopa, naglasio je Softić, dodajući kako se ipak ove godine ne očekuje recesija.

Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, istakao je kako i Slovenija bilježi dvocifrenu inflaciju koja se pokušava ublažiti povećanjem kamatnih stopa.

- Suočeni smo sa dvocifrenom inflacijom i mislim da ćemo nastaviti sa rastom kamatnih stopa. Do kraja godine imaćemo dva povećanja. Jedno krajem septembra i još jedno pred kraj ove godine. Pred nama je neizvjestan period u kojem se moraju pronaći adekvatne mjere za borbu protiv energetske krize i krize u snabdijevanju, poručio je Vasle.

Sličnu visinu inflacije kao BiH, oko 17 posto, ima i Sjeverna Makedonija, a kako je kazala Anita Angelovska Bežoska, guvernerka Narodne banke Sjeverne Makedonije, oni su u borbi protiv inflacije pooštrili i monetarnu politiku.

- Moramo također raditi na očuvanju stabilnosti deviznog kursa jer to vodi do očuvanja finasijskog sistema, navela je Bežoska.

Zanimljiv podatak na panelu iznio je guverner Banke Albanije Gent Sejko, koji je istakao da Albanija ima manju inflaciju nego ostale države zapadnog Balkana i to, kako je rekao, jer vlada nije podigla cijene energenata.

- Inflacija i u Albaniji se povećava i vjerovatno ćemo uskoro morati uvesti mjere koje će povećati cijene energije, ipak borimo se da inflaciju držimo pod kontrolom, kazao je Sejko i također poručio da je prošlo vrijeme jeftinog novca i niskih kamatnih stopa.

Da je inflacija iznimno teška bolest, istakao je Michael Faulend, viceguverner Hrvatske Narodne banke, ali dodajući kako je Republika Hrvatska sretna što od 1. januara ulazi u eurozonu.

- Sa eurom Hrvatska postaje prekookeanski brod i može ploviti bilo kojim okeanom, slikovito je Faulend objasnio uticaj ulaska Hrvatske u eurozonu, dodajući da rast kamatnih stopa u Hrvatskoj nije toliko intenzivan koliko bi bio da nisu na korak do EU.

Svi učesnici ovog panela su se složili da je najvažnije da monetarna i fiskalna politika idu ruku pod ruku, da su nacionalne valute stabilne, da se vodi računa o deficitu tekućeg računa i donose mjere koje će smanjiti inflaciju i sačuvati privredu.

Samit je bio prilika da se susretnu i direktori poreskih uprava regiona i razgovaraju o značaju dobre poreske administracije u lošim vremenima.

Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH, istakao je kako je za bolji rad poreznih uprava neophodan jasan pravni okvir, odnosno odgovarajuća pravna regulativa.

PORESKA POLICIJA

Rade Milošević, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore, najavio je da će radi boljeg i efikasnijeg rada nastojati uvesti i poresku policiju.

- Treba djelovati preventivno, ali i represivno. Lani smo imali zbog neevidentiranja prometa 600.000 eura izrečenih kazni, naplaćeno je samo 200.000 eura, dok smo ove godine, zahvaljujući donesenim reformama, od 1,3 miliona eura izrečenih kazni naplatili 1,1 milion, kazao je Milošević.

Japan Tobacco International (JTI) pozdravio je uspješne akcije vlada Crne Gore i BiH u borbi protiv šverca cigareta.

- Zapljena od 1,5 milijardi cigareta u Luci Bar vratila je ogromna sredstva budžetima ove dvije zemlje, a i zemljama regiona, i mi snažno podržavamo odluku o trajnom zatvaranju ove luke za skladištenje cigareta, istakao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona.

Zatvaranje Luke Bar, prema JTI, ima ima višestruku direktnu korist za cijeli region, ali i tržišta Evropske unije.

- Zaplijenjena količina cigareta od 1,5 milijardi jednaka je dvogodišnjem prometu na legalnom tržištu cigareta u Crnoj Gori. Zatvaranje Luke Bar je najbolji primjer koliko koristi za budžet, građane i tržište donosi borba protiv nelegalne trgovine. Naime, procjenjuje se da su, kao posljedica ove zapljene, u BiH porasli prihodi od akciza u budžetu za 70 miliona eura. Istovremeno, u Crnoj Gori su od maja do augusta prihodi od legalne prodaje cigareta veći za 40 posto, odnosno 15 miliona eura, kazao je Pekez.

Samit je održan u organizaciji Saveza ekonomista Srbije (SES), a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore, Centralne banke Crne Gore i Uprave prihoda i carina Crne Gore.