Vrijeme ponosa, slave i optimizma: Građani Ključa obilježili godišnjicu oslobođenja i dan općine Ključ

.

Dan kada su jedinice 5. korpusa 1995. godine oslobodile ključ i ove godine obilježen je nizom prigodnih sadržaja. Na jučerašnji dan 1995. godine, pripadnici Armije Republike BiH, u okviru operacije,,Sana 95" oslobodili su ključ od srpskog agresora. Taj dan proglašem je i Danom Općine. Tim povodom u ključu je održana svečana sjednica i upriličeno niz drugih sadržaja koji su pored domaćina okupili i brojne uzvanice iz političkog, društvenog i vjerskog života. Sjednici su prisustvovali i ratni komandanti koji su imali ključnu ulogu u oslobađajućim akcijama na ovim prostorima. Bila je to prilika da se prisjete oslobađanja ovog mjesta od prije 28 godina, ali i i prisjete svih golgota i stradanja za vrijeme agresije na BiH...

Nakon četiri godine okupacije, te nakon oslobođenog Bosanskog Petrovca, samo dan kasnije jedince 5. Korpusa, 15.septembra 1995. godine oslobodile su Ključi u okviru najznačajnije vojne operacije „Sana 95", krenuli u oslobadanje Sanskog Mosta. Godišnjica slobode obilježena je svečano i dostojanstveno. Kako je ovom prigodom kazao ratni komandant Amir Avdić doći sa svojim saborcima 1995. godine i osloboditi svoj grad je poseban osjećaj zbog čega se zahvaljuje svim saborcima koji su dali doprinos u oslobađanju ključa.


Ratni komandant Hamdija Abdić podsjeća kako su jedinice iz sastava ratnog 5. Korpusa u sadejstvu oslobodile područje ključa i time omogućile povratak prognanog stanovništva svojim kućama. Kako je naglasio, Ključ raste i izrasta, te je u tom duhu i čestitao godišnjicu oslobođenja i poželio Ključanima dalji napredak i dobar život.


Put do oslobođenja bio je trasiran strašnom sudbinom naroda. Bili su mučeni, ubijani, za mnogima se još traga, a oni koji su imali sreću i preživjeli, spas su pronašli na drugim slobodnim teritorijama.


Jasmin Musić predsjedavajući Skupštine USK-a ovom prilikom kazao je kako i danas traje borba za iste vrijednosti za koje se borila Armija Republike BiH i koje je proklamovala operacija Sana 95'. Uz uvažavanje svih, smatra kako se mora istrajati u pogledu civilizacijskih ciljeva života na ovom području bez obzira na očite retrogradne snage koje to žele usporiti ili zaustaviti.
Esad Bašagić ministar za pitan je boraca i RVI USK-a podsjeća na 28 godina zajedničkog obilježavanja slobode i svega što su učinili 5. 17. korpus Armije, kako bi ovakvi datumi i dani bili obilježavani sa optimizmom.


Ključani moraju čuvati sjećanja na herojsku borbu pripadnika 5. Korpusa Armije RBiH koji su oslobodili njihov grad, ali i zajednički raditi na ekonomskom prosperitetu svoje lokalne zajednice istaknuto je ovom prilikom. Načelnik Ključa Nedžad Zukanović i ovom svečanom prilikom naglašava kako Ključani vole ovu državu i svoj grad. To su mnogo puta pokazali i misli da će se uvijek vraćati i rado pomagati, te ustrajati u svom Ključu


Dan oslobođenja obilježen je polaganjem cvijeća na spomen obilježja, brojnim sportskim, vjerskim i kulturnim sadržajima koji za cilj imaju podsjećanje na heroje odbrane, slavu i uspjehe svih branilaca