Francuska ambasadorica u BiH: Vrijeme za izborni zakon ističe, jedini imperativ je...

dfh
Istaknula je i važnost usvajanja "paketa za poboljšanje integriteta" koju podržavaju svi građani BiH

Francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic rekla je kako je reforma izbornog zakona od suštinske važnosti za evropsku perspektivu BiH te je dodala da država ima punu podršku Francuske na tom putu jer se, kako je kazala, mora omogućiti pravedna zastupljenost svih komponenti BiH.

Toudić ističe kako je provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava jedna od ključnih 14 tački prioriteta koje je Evropska komisija utvrdila prilikom razmatranja zahtjeva BiH za članstvo u EU.

- Vrijeme za postizanje dogovora ističe, kako bi reforma mogla biti implementirana za naredne opće izbore u oktobru, u okviru u kojem nema nikakvih diskriminatornih odredbi i koji garantiraju veću transparentnost procesa. Podržavamo zajedničke napore Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da se s tim u vezi dođe do kompromisa, dodala je Toudic.

Kaže i da je kompromis svih strana učesnica neophodan kako bi se reforma usvojila u Parlamentarnoj skupštini BiH te je od značaja da se nastavi raditi u duhu konstruktivnog dijaloga.

- Francuska nema na umu neki poseban izborni model, jedini imperativ je da reforma ne bude u suprotnosti sa evropskim normama, pojasnila je ambasadrica u saopćenju.

Istaknula je i važnost usvajanja "paketa za poboljšanje integriteta" koju podržavaju svi građani BiH i ona bi pokazala da je BiH sposobna provesti reforme neophodne za njen napredak na putu pridruživanja Evropskoj uniji, saopćeno je iz Pres službe Ambasade Francuske u BiH.