Izvor nade: Vršnjačko mentorstvo – put do kvalitetnije zajednice

Fondacija "Izvor nade" uspješno je realizirala motivacijsko-edukacijski trening o vršnjačkom mentorstvu. Tom prilikom organiziran se niz radionica koje polaznicima nude osnovu da pobliže upoznaju vršnjačko mentorstvo i koristi koje od navedenog pristupa ima društvo i zajednica u kojoj žive.

Polaznici su tokom treninga imali priliku naučiti kako i na koji način biti koristan član društva, kako kreirati vlastiti plan ličnog razvoja, saznati šta je društveni aktivizam i odgovornost, koje su efektivne strategije za pružanje kvalitetne vršnjačke brige, naučiti kojih deset principa efektivnog vršnjačkog mentorstva koristiti u radu te koje faze postoje u mentorskom odnosu.

Merjem Salihagić, stručna savjetnica za odgojna pitanja u Fondaciji "Izvor nade" kaže kako su motivaciono-edukacijski treninzi prilika da volonteri ostvare višestruke koristi poput novih znanja iz pedagogije, učešća u radionicama pozitivne psihologije, izgradnje timskog duha, liderstva, vježbi životnih vještina, produktivnosti i motivacije.

"Kad okupite primjerne mlade ljude, željne individualnog usavršavanja i društvenog angažmana jedino što možete dobiti je dobro, sreća i uspjeh.

Također, kombinaciju ovakvog programa i vrijednih mladih ljudi, često održimo u prirodi u trajanju od nekoliko dana, te pri tom ostvarimo i efekat tzv. 'tehnološke rehabilitacije' gdje društvene mreže, Internet surfanje i druge 'kradljivce vremena' stavimo na stand by.

Nadamo se da će učesnici s ovih programa ponijeti puno empatije i korisne energije koje ćemo usmjeriti u projekte pomoći i podrške našim stipendistima kao i široj zajednici", kazala je Salihagić.

Sumeja Lepić, studentica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odlučila je iskoristiti dosadašnja znanja i prisustvovati treningu o vršnjačkom mentorstvu.

"Program o vršnjačkom mentorstvu u trajanju od tri dana obilovao je raznolikim i interaktivnim sadržajem. Nakon treninga i predavanja za mentore, imali smo priliku provesti dva dana u prelijepom prirodnom okruženju te kroz edukativna druženja proširiti svoje znanje a uz to potpuno uživati pozitivnu atmosferu koja je bila kreirana od strane drugih učesnika programa", kazala je Lepić i istakla da je trening djelovao "pozitivno, omogućio fizički odmor i motivaciju za rad sa budućim stipendistima Fondacije".

Ahmed je student Fakulteta informacionih tehnologija. Pored vrlo korisnog edukativnog programa izdvojio je i vrijeme provedeno u prirodi, bez tehnologije.

"Izlet na planinu i vrijeme provedeno s ostalim kolegama bio je nešto posebno i prelijepo. Atmosfera je bila ugodna a vrijeme provedeno zabavno i poučno, te mislim da je ovaj izlet koristio kao osvježenje i dobra priprema za nadolazeću fakultetsku godinu", kazao je Ahmed.

Podsjetimo, Fondacija "Izvor nade" u svom radu koristi vršnjačko mentorstvo kao jedan od posebnih oblika volotiranja koji podrazumijeva pomoć vršnjaka vršnjacima. U BiH tek malobrojne organizacije posvećuju kvalitetnu pažnju ovom obliku volontiranja, dok neki centri za mlade i nevladine organizacije koriste ovo kao metod rada.