Vrućine se vraćaju: Toplinski val će pogoditi ove dijelove Evrope

Izuzetno topla zračna masa će se ove sedmice zadržavati nad većim dijelom istočne i centralne Evrope i nad Balkanskim poluotokom, a temperature će do konca sedmice ponegdje biti i do 15 stepeni viša od prosječnih u ovo doba godine.

Prognozira se dolazak izuzetno tople zračne masu koja će se ove sedmice zadržavati nad većim dijelom istočne i centralne Europe kao i nad Balkanskim poluotokom uključujući i BiH.Ekstremna temperaturna anomalija razvijat će se u centralnoj Evropi uz prodor tople zračne mase sa Sredozemlja koja će se širiti prema sjevernoj i zapadnoj Evropi, piše Slobodna-bosna.ba.

U petak će temperaturna odstupanja od prosječnih u ovo doba godine biti najizraženija. U nekim dijelovima istočne i sjeveroistočne Evrope temperature zraka bit će i do 15 stepeni više od prosjeka za kraj oktobra.

Temperature će pritom biti i do 10 stepeni više od prosjeka za ovo doba godine, a ponegdje će doseći čak 30 stepeni Celzijevih!

Severe Weather objavio je prognozu za južnu, jugoistočnu i centralnu Evropu do kraja sedmice.

Prema toj prognozi, današnji dan je zbog prispjeća vrlo tople zračne mase u istočnu i centralnu Europu izuzetno topao na cijelom području od Balkana do Baltika.

Sutra će se greben tople zračne mase širiti i prema zapadu Evrope donoseći toplo i stabilno vrijeme i na područje Alpa te dalje prema Francuskoj i Njemačkoj.Slično će biti i u četvrtak. Ogromna topla zračna masa dominirat će nad istočnom i centralnom Evropom te nad Balkanom.